fbpx
NaslovnicaCrna GoraRajzing Rajnke: Dijalog se vodi u parlamentu

Rajzing Rajnke: Dijalog se vodi u parlamentu


Podgorica, (MINA) – Legitimno je protestovati, ali se dijalog u ime naroda vodi u parlamentu, saopštila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu Pobjedi kazala da je Parlament mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda i da se nada da će poslanici učestvovati u radu Skupštine kako bi je osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

“Protesti su stub demokratije. Moja zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona smatra da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i da je to demokratija na djelu.

Rajzing Rajnke kazala je da su drugi stub demokratije slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju.

“A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste”, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je navela da bi voljela da vidi funkcionalni dijalog – znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja.

Rajzing Rajnke kazala je da se nada da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta.

“U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda”, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je rekla da neće komentarisati suđenje za pokušaj terorizma i predstojeću sudsku odluku, ali da želi da pohvalim transparentnost sudskog procesa koji se, evidentno je, bavi veoma teškim pitanjem.

“Želim da naglasim da mi očekujemo nepristrasnu sudsku odluku zasnovanu na dokazima. I to je ono što karakteriše zrelo sudstvo”, kazala je Rajzing Rajnke.

Najčitanije