fbpx
NaslovnicaCrna GoraImovinu stečenu kriminalom dati u dobrotvorna svrhe

Imovinu stečenu kriminalom dati u dobrotvorna svrhe

Podgorica, (MINA) – Crna Gora po ugledu na Italiju treba da propiše načine upravljanja imovinom koja je stečena kriminalom, kako bi se nakon oduzimanja iskoristila u dobrotvorne i humanitarne svrhe, poručila je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović.

Ona je na konferenciji o oduzimanju i upravljanju imovinom koja je stečena kriminalom, kazala da se iz pravosudnih i sudskih presuda ne brišu samo imena osoba kojima se sudilo, nego i neke osnovne informacije preko kojih bi moglo da se zaključiti kuda idu tokovi novca i narkotika.

„Čak kada se ta imovina trajno oduzme ona se ne koristi, tako da treba da se obezbijedi da po ugledu na Italiju Crna Gora propiše i načine upravljanja imovinom i korišćenja te imovine“, istakla je Ćalović.

Kako je kazala imovina koja je oduzeta od kriminalaca treba da bude data na korišćenje u humanitarne i dobrotvorne svrhe.

„Osnovne informacije, koje su iznešene na javnim suđenima se brišu pravosnažnim presudama i onda ne mogu da se analiziraju način na koji su postupali tužilaštvo i sudovi“, kazala je Ćalović.

Ona je rekla da od propusta sudstva i tužilaštva u slučajevima organizovanog kriminala koji se okončavaju oslobađajućim presudama društvo ima trostruku štetu.

„Prvo, kriminalci ne idu u zatvor nego nastavljaju da čine krivična djela, drugo ne oduzima im se imovina već je oni koriste kako bi finasirali dalje vršenje krivičnih dleja i treće dok je država upravljala oduzetom imovinom desio se nemar“ istakla je Ćalović.

Prema njenim riječima, ni tužioci nijesu odgovarali za početničke greške.

„Ovdje govorim o specijanim tužiocima i njihovim zamjenicima koji su postupali u slučajevima pranja novca“, kazala je Ćalović.

Kako je rekla, Ivica Stanković kada je izabran za Vrhovnog državnog tužioca i predsjednika tužilačkog Savjeta rekao je da će odgovornosti biti i da će on obezbijediti da se zna koji tužioci ne rade svoj posao kako treba.

Ona je dodala, da umjesto odgovornosti glavni odgovor tužilaštva je da organizovani kriminal teško dokazati i da je rješenje problema skalpanje sporazuma o priznanju krivice.

„Međutim, tužilaštvo je sklapalo te sporazume i slučajevima u kojima je nesporno imalo dokaze koji bi bili da dovolji da osoba bude osuđena za organizovani kriminal“, rekla je Ćalović.

Generalna direktorica direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde Marijana Laković rekla je da u okviru opštih demokratskih procesa u Crnoj Gori koji uključuju promjenenu političkom, ekonomskom i zakonodavnom sistemu, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja značajan dio.

„Opredeljenje za odlučnu i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Crna Gora pokazuje u kontinuitetu“, kazala je Laković.

Prema njenim riječima, sigurnost svakog građanina je na prvom mjestu i zbog toga je Vlada opredijeljena da stvara uslove koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje svih organa za sprovođenje zakona.

Kako je navela, nulti stepen tolerancije prema kriminalu i korupciji motiv je kojim se Vlada vodi kako bi se suprostavila takovim pojavama.

„Međutim, trebamo biti svjesni da borba protiv organizovanog kriminala nigdje nije otpočeta, ni završena preko noći“, istakla je Laković.

Ona je navela da je Ministarstvo pravde zaduženo za izradadu predloga zakonskih rješenja kako organizacije, tako i za funkcionisanje pravosuđa.

„Zaista se trudimo da ponudimo najbolja zakonska rješenja koja su usaglašena sa evropskom pravnom tekovinom i međunarodnim standradima“, kazala je laković.

Vlada, kao je objasnila u saradnji sa pravosudnim institucijma ulaže značajan napor da implementira sve preporuke koje stižu od Evropske komisije.

„Sve inicijative za izmjene zakonskih propisa koje dođu sa drugih relaventnih međunarodnih adresa i nevladinih organizacija, Ministarstvo će pažljivo razmotriti i nakon detaljnih analiza stanja na terenu pristupi će izmjenama zakonskih propisa“, zaključila je Laković.

Ambasador Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Aivo Orav, kazao je da je oduzimanje imovine stecene kriminalom važna tema i ključni instrument u borbi protiv kriminala i korupcije.

„Crna Gora je postigla neki nivo napretka, ali to pitanje je još za zabrinutost“, istako je Orav.

On je podsjetio na posljednji izvještaj Evropske komisije gdje je ukazano da Crna Gora treba da pojača napore i sprovodi finansijske istrage u isto vrijeme sa kriminalnim istragama.

“Jake i nezavisne institucije ostaju ključna stvar u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”, poručio je Orav.

Najčitanije

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro...