fbpx
NaslovnicaCrna GoraDrljević: Trend pada podrške uobičajen

Drljević: Trend pada podrške uobičajen

Podgorica, (MINA) – Trend pada podrške članstvu Crne Gore u EU uobičajen je u ovoj fazi pristupanja države, ocijenio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević, dodajući da su pregovori najkompleksniji reformski proces i da ne čudi što izazivaju zamor kod građana.

Istraživanje CEDEM-a, objavljeno u petak, pokazalo ej da 55 odsto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), što je najmanji procenat podrške u istraživanjima javnog mnjenja.

Drljević je za Portal RTCG rekao da se EU posljednjih godina suočava sa brojnim unutrašnjim izazovima i otvorenim pitanjima.

On ističe da su pregovori sa EU najkompleksniji reformski proces u istoriji Crne Gore i ne čudi da kod građana izazivaju određen zamor.

Drljević je podsjetio da se sličan trend pada podrške u EU desio i u drugim zemljama koje su pristupile Uniji tokom ranijih proširenja.

“U Hrvatskoj je, na primjer, procenat podrške pao sa 77 odsto 2001. na 60 u 2011. godini. Nas ovaj trend ne iznenađuje niti nas je dočekao nespremne, jer smo mogućnost pada podrške prepoznali i ključnim komunikacionim dokumentom u ovoj oblasti – Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022”, kazao je Drljević.

On je naveo i da je više uzroka pada podrške EU, a kako je dodao, oni zavise od mnogih okolnosti.

Što se Crne Gore tiče, podsjetio je Drljević, proces pregovora o pristupanju je u poodmakloj fazi.

On je istakao da je obavljen značajan posao koji je iziskivao vrijeme i mnogo truda, pa danas, kako je dodao, gotovo sva poglavlja su otvorena.

“S druge strane, iako ovaj najkompleksniji reformski proces u istoriji naše države prožima sve aspekte života, on je u velikoj mjeri tehnički i ne čudi da kod građana izaziva određen zamor. Mi se trudimo da građanima predstavimo sve aspekte pristupanja naše države EU i temeljno ih informišemo o koristima koje članstvo u EU donosi, ali i obavezama koje ćemo danom pristupanja preuzeti”, poručuje Drljević.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...