fbpx
NaslovnicaCrna GoraDržava da vrati, a ne da uzima imovinu

Država da vrati, a ne da uzima imovinu

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko primorski, Amfilohije pozvao je danas sve da dođu na crkveno narodni sabor u Nikšiću 21. decembra, poručujući državi da crkvi treba da vrati ono što joj je, kako je kazao, oteto poslije 1945. godine.

Amfilohije je, na konferenciji za medije, kazao da ih je zabrinulo što Vlada pokušava da donese zakon koji je anti-crkveni i protiv crkve, koja je temelj Crne Gore i koja je osnovala Crnu Goru.

“Sekularna država a htjela bi sada da se ponaša prema crkvi na način na koji se ni država kralja Nikole nije ponašala. Oni su razlikovali imovinu kraljeve porodice, crkvenu i državnu”, kazao je Amfilohije i dodao da se sada donosi zakon da hramovi pripadaju sekularnoj državi.

“To je neshvatljivo i neprihvatljivo savremenoj Evropi. Crna Gora danas, koja stremi Evropi i njenim vrijednostima, morala bi da ispoštuje da ono što je sistem komunistički oduzeo crkvi da izvrši restituciju toga, da se vrati ono što joj je oteto. Jer je to u to vrijeme oduzeto radi naroda”, naveo je Amfilohije.

On je kazao da bi Crna Gora morala da vrati oduzeto, da se donese normalni, evropski zakon u odnosu na crkvu i na vjerske zajednicu.

“Ovdje je bezakonito da zakon ne naziva crkvu crkvom. Ovo je crkva a ne vjerska zajednica. Ne možeš da mi uzimaš ime pa da zakon donosiš. Moraš da poštujes moje ime i ime crkve kao zajednice. A potom da se crkvi vrati ono što je oduzeto nakon 1945. godine kako bi se donio zdrav zakon”, smatra Amfilohije.

On je rekao da je MCP od početka na tome insistirala ali da je vlast sklopila temeljne ugovore sa katoličkom, islamskom i jevrejskom zajednicom.

“A mi smo ignorisani u tome. Pokušava da se predstavi da smo mi uljez. Ne znam čemu ti razlozi da sada pokušavaju da neku nevladinu organizaciju nametnu, a ne crkvu. Jer to nije crkva već plemensko-partijska organizacija koja ne može tvrditi da samo zato sto se zove tako da joj nešto pripada”, kazao je Amfilohije.

Govoreći o crkveno-narodnom saboru u Nikšiću, Amfilohije je kazao da je Rusija preko Milana Roćena kad je bio ambasador, tražila ruku Svetog Jovana i ona je prošla kroz cijelu Rusiju.

Amfilohije je kazao da je to prirodno i sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog, navodeći da su one već iznošene iz Ostroga.

“Znači ne bi bio prvi put. Prirodna je stvar da mošti narod posjećuje, ali i da te iste mošti sabiraju narod. Pod Ostrog se sabiraju svi narodi, toliko katolika, muslimana dolazi”, kazao je Amfilohije.

On je rekao da je sveti Vasilije Božji svetac i da je svako pozvan na sabor, “pa čak i oni koji se ljute”.

“Pozivam na zajedništvo, a to je ono što nam nedostaje ovdje u Crnoj Gori i to je nevolja Crne Gore. Crna Gora nastavlja raskole, i stavljaju ih u zakon”, rekao je Amfilohije.

Na pitanje da li će učestvovati eventualno u dokazivanju imovine, Amfilohije je odgovorio da će Crkva učestvovati u postupcima dokazivanja na sudu.

“Ovo je sekularna država. Tražimo da se vrati oduzeto pa neka crkva pokloni ono što želi a ne da vlast privatizuje ono što nije njeno. Neka nađu bilo koji dokument da su hramovi pripadali. Sad treba da neko štiti kulturna dobra od onih koja su ta dobra stvorili”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da će Crkva to da brani svim pravnim sredstvima i “svetim Vasilijem ostroškim”.

“Ovaj sabor je poziv da se iscijelimo od bratomržnje kako bi stvarali zdrave osnove za budućnost a ne da je gradimo na mržnji”, rekao je Amfilohije i dodao da neće protestima nego zakonskim putem braniti imovinu.

Amfilohije je rekao da je crkva Hristova po svojoj prirodi i ustrojstvu saborna i da svako ko dolazi u nju da se ispovijedi zna da je ona saborna.

“Bez obzira ko joj pripada i kojim jezikom govori, crkva je jedna, saborna. Nasa ovdašnja crkva, SPC jedna je od tih sabornih crkava koja kroz vjekove postoji u obliku u kom je danas a postoji vec osam vjekova. Kao takva, nastavak je one crkve koja je ustanovljena u 3. vijeku”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da su tu i dvije biskupije, Kotorska i Barska.

Episkop budimljansko nikšićki, Joanikije, pozvao je sav narod, sveštenstvo, sve ljude dobre volje da dočekaju svetog Vasilija ostroškog, i da se pomole pred njegovim ćivotom.

foto: MINA

“Da primimo blagoslov i da se nasitimo zajedništva, ljubavi. Božje i sveobuhvatne. Najvaznije je da svi dobijemo blagoslov i da se preporodimo kroz svetu službu i tajne a onda ćemo ljepše i razgovarati kada se produhovimo”, kazao je Joanikije.

On je rekao da je namjera zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica zlokobna.

“Ne samo da se opljačka crkvena imovina, već je ponovo udar na vjeru i na pravoslavlje da se naša vjera ponizi. Podržavamo što je Crna Gora sklopila ugovore koji su rezultat dijaloga sa ostalim vjerskim zajednicama, ali ne možemo podržavati da budemo diskriminisani u svojoj drzavi”, kazao je Joanikije.

On je poručio da su u MCP svjesni svog položaja i prava i da će ta prava braniti.

“Pozivamo na dijalog. Mi se kao crkva sabiramo da se osnažimo. Mi se ne borimo protiv vlasti već protiv bezakonja”, rekao je Joanikije.

On smatra da ukoliko dogovor nije moguć da će svako ostati na svom mjestu, boreći se svako bori za svoju pravdu.

“Gledamo i na prošlost i sadašnjost i budućnost. Ne možemo odustati od svetinje. Nama je to skuplje od života. Volio bih da svi to shvatimo”, rekao je Joanikije.

Najčitanije

URA: Nova vlast nastavlja diskriminatorski odnos prema korisnicima srazmjernih penzija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova vlast nastavlja svoj diskriminatorski, ignorantski i nepravedni odnos prema korisnicima...