Đukanović: Crnoj Gori potrebna sopstvena crkva

85
foto: Kabinet Predsjednika Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Crnoj Gori je potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se miješanju iz Srbije, rekao je crnogorski predsjednik, Milo Đukanović.

On je u intervjuu francuskoj agenciji Frans pres rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedan od važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma Velike Srbije protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta.

»SPC koristi vješt oblik manipulacije kako bi se vjerovalo da država želi da im oduzme svete relikvije«, kazao je Đukanović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

»SPC pokušava da koristi vjernike kao način pritiska na državu da bi odustala od zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je neprihvatljivo«, ocijenio je Đukanović.

Prema njegovima riječima, Crna Gora treba da ima sopstvenu crkvu kao način potvrđivanja svog nacionalnog identiteta 14 godina posle sticanja nezavisnosti.

»Vođeni smo nespornom potrebom da usavršimo duhovnu, društvenu i državnu infrastrukturu kako bismo ojačali svijest građana o sopstvenom identitetu«, naveo je Đukanović.

On smatra da bi u Crnoj Gori trebalo da postoji autonomna Pravoslavna crkva koja bi okupila sve pravoslavne vjernike, »kako pripadnike srpske, tako i pripadnike crnogorske nacionalnosti«.

Đukanović je poručio protivnicima da se varaju ako misle da će im omogućiti vlast bez izbora.

On je istakao da će Crna Gora, koja je najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, nastaviti put reforme.

»Mislim da ćemo moći da ispunimo svoje obaveze i da će Crna Gora moći da pristupi EU 2025. godine«, kazao je Đukanović , dodajući da pitanje datuma prijema nije prioritet.

»Prioritet je uspjeti u evropeizaciji crnogorskog društva«, zaključio je Đukanović.