fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Glas naroda mora biti uslišen

Amfilohije: Glas naroda mora biti uslišen

Podgorica, Nikšić, (MINA) – U Crnoj Gori se okuplja oko 50 odsto naroda, i njegov glas mora biti uslišen, poručio je večeras u Nikšiću mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

U više crnogorskih gradova i danas su održani molebani i litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Amfilohije je, zajedno sa vladikom Jovanom iz južnoameričke i karakaške Ruske zagranične crkve, služio molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog, i predvodio litiju centralnim nikšićkim ulicama.

On je, obraćajući se vjernicima okupljenim na Trgu slobode, ocijenio je da je oganj vjere, ljubavi i pravdoljublja ostao sačuvan u biću naroda u Crnoj Gori.

”Prošao sam svijet, ali ovakvog naroda nećete naći danas ni na sjeveru, ni na jugu, ni na istoku. Ovaj narod je postao duhovno središte, ne samo Crne Gore, nego cijele Evrope i svijeta”, rekao je Amfilohoje.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, on je kazao da se danas donose zakoni koji su ”otimačina imovine, umjesto da se u Crnoj Gori vrate zakonima Svetog Petra Cetinjskog, Zakoniku knjaza Danila i Bogišićevom zakonu, koji je pravio razliku između crkvene i državne imovine“.

”Zbog toga govorimo da ne damo svetinje, jer se sadašnji Zakon rodio iz duha bratoubilaštva i Bogoubilaštva poslijeratnoga. I zbog toga je veliki dar Božiji da se probudio narod, koji nije izgubio svoju dušu, obraz i osjećanje za svetinju, za ono što je najbitnije za svakog čovjeka”, rekao je mitropolit.

Prema njegovim riječima, zbog toga bi bilo veoma značajno da zakoni „donijeti na bratoubilaštvu i Bogoubilaštvu budu što prije uklonjeni”.

”Ako su narodna vlast neka pogledaju koliko je sabranog naroda i neka čuju njegov glas. U Crnoj Gori se okuplja oko 50 odsto naroda i njegov glas morao bi biti uslišen i u Crnoj Gori i Evropi”, istakao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, i Evropljani ”ukoliko žele da budu nosioci demokratije, a ne demonokratije, pomoći će ovom narodu da se oslobodi duha bratoubulaštva i bogoubilaštva, duha podjela”.

”Ovo nije narod koji podržava podjele, ni jezičke, ni nacionalne, ni bilo kakve druge, već je probuđeni narod i mora da se čuje njegov glas, sada kada se oslobodio od straha, koji je pritiskao od rata naovamo”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da se nada da će oni koji su donosili Zakon „ukloniti ga, da spasu obraz Crne Gore, Vlade, predsjednika i poslušati glas naroda koji to traži mirnim skupovima“.

”Ovo je prvi put u 21 vijeku da se okupljanja kod nas ne završavaju bratoubilaštvom, već mirno, kako i treba”, rekao je Amfilohije i dodao da će litije biti nastavljene.

Litiju u Podgorici predvodio je episkop raško-prizrenski Teodosije, koji je prethodno služio moleban u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Litije su održane i u Beranama, Pljevljima, Bijelom Polju, Šavniku, Herceg Novom, Baru, Kotoru, Andrijevici, Mojkovcu, Plavu i Plužinama.

Od Božića se litije organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...