fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmfilohije: Istoričari su izmanipulisali Đukanovića

Amfilohije: Istoričari su izmanipulisali Đukanovića


Podgorica, (MINA) – Istoričari su izmanipulisali predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića kada je riječ o autokefalnosti crnogorske crkve, ocijenio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Upitan da li je Đukanović odgovoran što će se vladajući DPS ubuduće navodno za to zalagati, Amfilohije je kazao da su “njegovi istoričari glavni krivci”.

“Ne znam da li je tu Andrijašević (Živko), pretpostavljam da je on u pitanju. Oni su ti koji su mu podmetnuli, a on ima povjerenja u njihove laži. Mnogo mu je mudrije da se njih ratosilja“, kazao je Amfilohije dnevniku Vijesti.

Amfilohije je ocijenio da mu oni prikazuju lažnu istoriju i da Đukanović nije čovjek koji se bavi istorijom.

“Ta priča da je Mitropolija crnogorska, crnogorska crkva, zvali je kako hoćete, ukinuta 1918. ili 1920. godine, i da oni sada treba da je stvaraju je potpuno jedno bezumlje, kome će se nasmijati svaki pametni čovjek”, rekao je on.

Mitropolija, kaže on, postoji bez prekida od 1504. pod tim nazivom.

“Sve sveštenstvo, sve monaštvo, svi episkopi, sveukupna imovina ostala je Mitropolije crnogorsko primorske u vremenu kada je ona vaspostavila jedinstvo sa ostalim crkvama nekadašnje Pećke patrijaršije. To se dogodilo 1922. i ništa se drugo nije dogodilo”, rekao je Amfilohije.

Kako je naveo, “sada pričati da je nestala ona Mitropolija, ona crkva, i da treba stvarati nekakvu novu – to samo mogu ljudi koji nemaju ni svijesti, ni savjesti.

“Đukanovića treba prvo da krstimo, da bismo mogli da mu damo oreden, ovaj je makar kršten”, odgovorio je Amfilohije na pitanje da li bi predsjedniku Crne Gore uručio orden Svetog Save, nakon što je sprski patrijarh Irinej odlikovao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je rekao da poštuje svaku stranku i vlast, ali da ne može da poštuje nešto što je “protiv savjesti i logike”, istakavši da je misija crkve “da bude svjedok božje pravde i božje istine u svakom pokolenju”.

Amfilohije je ocijenio da je i do sada bilo svakakvog bezumlja, ali da još nije čuo veće od namjere da “stvaraju svoju takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu”.

“Crkvu da stvaraju, koja osam vjekova bez prekida ovdje postoji. Šta to znači stvarati neku crkvu. Kao da ovo nije crnogorska crkva, tako se zove – Mitropolija crnogorska. Zvala se nekada i Skenderijska, i Zetska, i Crnogorsko primorska“. kazao je on.

Najčitanije