fbpx
NaslovnicaCrna GoraApelovali da Opština pomogne

Apelovali da Opština pomogne

Podgorica, (MINA) – Sindikat medija Crne Gore apelovao na ulcinjsku Opštinu da obrati pažnju na Radio Televiziju (RTV) Ulcinj i da im pomogne tako što će početi da izmiruje obaveze prema njima.

Iz Sindikata su kazali da su ih zaposleni u RTV Ulcinj obavijestili o teškom položaju u kojem se nalaze već godinama, a koje je kulminiralo prošle godine, tokom koje im je ulcinjska Opština uplatila svega oko 40 odsto planiranih sredstava.

Zaposleni u RTV Ulcinj objasnili su i da nemaju potpisan ugovor o programskim sadržajima, čime je prekršen Zakon o elektronskim medijima.

Sindikat medija se, kako su kazali njegovi predstavnici, tim povodom obratio predsjedniku Opštine Ulcinj, Ljoru Nrekiću i direktoru Poreske uprave, Miomiru M. Mugoši.

„Postojanje lokalnih javnih emitera je od nemjerljivog značaja za lokalno stanovništvo u svim opštinama koje su se odlučile da osnuju tu vrstu medija. Lokalni javni emiteri, po prirodi stvari i obavezama koje su im propisane zakonima, nijesu konkurencija komercijalnim medijima. Njihove obaveze su drugačije, odgovornost veća i nijesu na tržištu kako bi ostvarivali profit i sami sebe finansirali“, saopštili su iz Sindikata.

Oni su dodali da je upravo tu odgovornost Opštine Ulcinj ogromna, jer njeno neispunjavanje obaveza direktno utiče na opstanak tog medija, zbog čega je Sindikat medija apelovao na promjenu odnosa prema RTV Ulcinj, kako bi se izbjeglo njegovo gašenje.

Iz Sindikata su podsjetili da se zaposlenima u RTV Ulcinj duguje oko 100 hiljada EUR za poreze i doprinose u periodu od najmanje tri godine, kao i 15 neto zarada. Njima je tokom prošle godine isplaćeno svega devet zarada, dok je Opština u istom periodu, od budžetom opredjeljenih 130 hiljada EUR, RTV Ulcinj uplatila svega 50 hiljada ili oko 40 odsto.

Iz Sindikata su dodali da je Opština Ulcinj je još početkom prošle godine bila u obavezi da, u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima, potpiše ugovor o finansiranju programskih sadržaja, što još nije urađeno.

„Ukoliko se tim problemima dodaju i kadrovski, s obzirom da u RTV Ulcinj radi svega deset ljudi, i tehnički, jasno je da bez što hitnije pomoći tom mediju prijeti gašenje, a smatramo da to nije ni u čijem interesu“, poručili su iz Sindikata.

Najčitanije