fbpx
NaslovnicaCrna GoraAustrija sjutra preuzima predsjedavanje EU

Austrija sjutra preuzima predsjedavanje EU

Beč, (MINA) – Austrija će sjutra od Bugarske preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU), a migracije i približavanja država Zapadnog Balkana Uniji biće jedni od prioriteta države.

Austrija će treći put, nakon 1998. i 2006. godine, predsjedavati EU, ovaj put pod motom “Evropa koja štiti”, sa migracijama i pitanjima bezbjednosti i konkurentnosti EU kao glavnim prioritetima.

Tema će biti i dalje približavanja država Zapadnog Balkana EU, prenosi Tanjug

Austrija, koja se već duže angažuje oko regiona Zapadnog Balkana želi da zadrži fokus koji je Bugarska tokom svog predsjedavanja usmerila na region.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kazao je ranije da Austrija želi da postigne dalji napredak u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore, ali i približavanju drugih država regiona Uniji.

On je rekaoda želi da tokom predsjedavanja Austrije EU dođe i do značajnog pomaka u dijalogu Beograda i Prištine.

Osim toga, jedan od ciljeva zvaničnog Beča je i poboljšanje odnosa EU sa Rusijom i Izraelom.

EU, kako je najavio austrijski kancelar, treba da se bavi velikim pitanjima, kao što je zaštita spoljnih granica ili spoljna politika, a da se povuče iz manjih pitanja koja treba da ostanu u nadležnosti nacionalnih vlada, regiona i lokalnih vlasti.

Za Austriju će veliki izazov biti postizanje dogovora o budžetu EU za period 2021 – 2027, jer i Beč zahtijeva da se ne podižu uplate državama zbog istupanja Velike Britanije iz članstva.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...