fbpx
NaslovnicaCrna GoraBajić: Glavni cilj plasman u Tokio

Bajić: Glavni cilj plasman u Tokio

Podgorica, (MINA) – Prioritet i glavni cilj vaterpolo reprezentacije u 2020. godini je plasman na Olimpijske igre (OI) u Tokiju, kazao je predsjednik Vaterpolo plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG) Dejan Bajić.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da se prvi korak za olimpijsku vizu mora napraviti na
Evropskom prvenstvu u Budimpešti, gdje je neophodno izboriti plasman u četvrtfinale kako bi se obezbijedilo učešće na kvalifikacionom turniru za OI.

Predsjednik VPSCG je, komentarišući rezultate seniorskog nacionalnog tima u prošloj godini, kazao da su bili razočaravajući i da je očekivao mnogo više.

Prema njegovim riječima, presudan za loš plasman i deseto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji bio je poraz od Australije nakon peteraca u osmini finala.

„Treba napomenuti da je selektor Vladimir Gojković, nakon završenih OI u Rio de Žaneiru, dobio povjerenje i podršku Upravnog odbora da tokom tekućeg olimpijskog ciklusa sprovede neophodne izmjene i podmlađivanje seniroske reprezentacije. Da organizuje i rad u mlađim selekcijama, kako bi se i u narednom periodu, do Igara u Tokiju, ali i nakon toga, stvorili preduslovi za opstanak Crne Gore u vrhu svjetskog vaterpola“, rekao je Bajić.

Foto: wpolo.me

Bajić je kazao da je taj proces, imajući u vidu sjajne rezultate prethodne generacije, težak i složen.

„Pogotovo u uslovima stalno prisutnog očekivanja sportske, ali i šire javnosti za ostvarivanjem vrhunskih rezultata na svim takmičenjima na kojima učestvujemo. Ta očekivanja često idu i van okvira realnih ako uzmemo u obzir bazu igrača na koju se može računati, a znajući uslove u kojima se naši vaterpolo klubovi i vaterpolo radnici trude da funkcionišu“, rekao je Bajić.

On smatra da je neizbježno da podmlađeni i izmjenjeni sastav ima oscilacija u nastupima u jakoj konkurenciji.

„Ne zaboravimo da su 2018. osvojili Svjetsku ligu i bili šesti na EP, a peti godinu ranije na SP. U mlađim kategorijama bili smo srebrni 2016. na SP, osvojili smo zlato 2017. godine na Evropskom šampionatu, a srebro 2018. i 2019. na prvenstvima Evrope. Zato je veoma važna i potrebna iskrena podrška našoj reprezentaciji od svih dobronamjernih ljubitelja tog sporta“, rekao je Bajić.

On je naglasio da problemisa bazenom u Kotoru nijesu uticali samo na vaterpolo klub Primorac, već i na cjelokupni crnogorski vaterpolo.

„Bez bazena u Kotoru i jakog Primorca ne može se očekivati razvoj crnogorskog vaterpola, dobri rezultati kako na reprezentativnom tako i na klupskom nivou. Nadam se da su zaista velikim angažmanom opštine Kotor ključni problemi u funkcionisanju kluba konačno riješeni, a kako je najavljeno tokom marta će biti zavšena i rekonstrukcija bazena“, rekao je Bajić.

Foto: wpolo.me

On je istakao da Savez ima želju da, po mogućnosti, na proljeće organizuje i međunarodno takmičenje na rekonstruisanom bazenu i time na simboličan način najavi bolje dane za taj sport u Kotoru.

Prema njegovim riječima, VPSCG je učinio koliko je mogao na širenju baze u novim sredina gdje postoje uslovi za to pogotovo u Nikšiću i Podgorici.

„ Tamo klubovi postoje, ali još nemaju seniorske pogone. Učestvuju u prvenstvima u mlađim kategorijama, ali smo od PVK Nikšić očekivali da će se stvari odvijati nešto brže. Rekao bih da je sada situacija bolja, napravljen je korak naprijed, mada ima još mnogo toga da se uradi. Očekujem da se Opština Nikšić i privrednici grada još više uključe kako bi taj klub zaživio na pravi način, jer smo svjedoci da djeca iz tog grada imaju dobre predispozicije da se bave vaterpolom“, kazao je Bajić.

On je, komentarišući stanje u Podgorici, kazao da treba pohvaliti rad kluba Aquatic Verde, navodeći da učestvuje u prvenstvima mlađih kategorija i bilježi dobre rezultate za tako mali period od osnivanja.

„Sa druge strane, Budućnost je klub koji je nov u ovoj priči, ima veliki broj upisane djece. I oni se od prošle godine pojavljuju u mlađim kategorijama na prvenstvima Crne Gore, a najavljeno je da imaju namjeru da ubrzo prerastu u ozbiljan vaterpolo klub“, rekao je Bajić.

Foto: MINA

Bajić je istakao da će najvažnije aktivnosti u ovoj godini biti stvaranje uslova za odvijanje takmičenja pod okriljem VPSCG kao i obezbjeđibanje svega neophodnog za učešće svih nacionalnih selekcija na planiranim međunarodnim takmičenjima.

„Očekuju nas, osim EP za seniore, olimpijske kvalifiakcije u martu, nadamo se Igrama u Tokiju, a tu su još i preliminarni mečevi Svjetske lige. Naše mlađe kategorije učestvovaće na Svjetskom prvenstvu za igraće do 16 i Evropskom prvenstvu za vaterpoliste do 19 godina“, rekao je Bajić.

On je naglasio da će crnogorsko plivanje, na osnovu wild-card, imati dva predstavnika na Olimpijskim igrama, po jednog plivača i plivačicu.

„Tokom godine treba da bude izabrano i novo rukovodstvo VPSCG“, kazao je Bajić koji je na čelu te asocijacije od 17. decembra 2016. godine.

On je istakao da je u 2019. godini Savez uspješno realizovao normativno i administrativne aktivnosti kroz donošenja novog statuta i brojnih drugih normativnih akata, a sve u cilju usaglašavanja rada sa novim Zakonom o sportu.

„Protekla godina bila je veoma zahtjevna kada su finansije u pitanju jer smo imali brojna takmičenja svih naših selekcija. Za sve njih je potrebno obezbijediti sredstva za opremu, adekvatne pripreme, putovanja, učešće na turnirima, takmičenjima, kao i stipendije perspektivnim vaterpolistima i plivačima, razne vidove pomoći našim klubovima, plivački mitinzi, organizacija takmičenja i vaterpolo turnira i brojne druge aktivnosti“, rekao je Bajić.

On je istakao da su iako značajna, sredstava opredijeljenih na godišnjem konkursu Ministarstva sporta, bila nedovoljna za pokriće svih aktivnosti.

„Na sreću imamo zaista veliku podršku i razumijevanje naših sponzora koji već godinama u kontinuitetu pomažu Savez i zahvalan sam im na tome“, rekao je Bajić.

On je podsjetio da je u prošloj godini najmlađa nacionalna selekcija na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj osvojila srebrnu medalju.

„Selekcija igrača do 17 godina osvojila je peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Gruziji, dok je U20 selekcija bila šesta na šampionatu svijeta u Kuvajtu. Seniori su bili deseti na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Plivači i plivačice učestvovali su na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i na brojnim međunarodnim plivačkim mitinzima“, zaključio je Bajić.

Najčitanije