fbpx
NaslovnicaCrna GoraBanka hrane: Crna Gora ne radi ništa na prevenciji siromaštva

Banka hrane: Crna Gora ne radi ništa na prevenciji siromaštva

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne radi ništa na prevenciji siromaštva, a malo toga za one koji u siromaštvu žive, ocijenili su iz nevladine organizacije (NVO) Banka Hrane povodom 9. avgusta, Svjetskog dana siromašnih.

„Crnogorska ekonomska mašina se ponaša veoma opasno, i što se više novca obrće i pozjamljuje, a BDP više raste, istovremeno rastu nezaposlenast i siromaštvo“, saopštili su iz Banke hrane.

Kako su naveli, taj crnogorsko paradoks ukazuje da je nešto pogrešno u samom konceptu ekonomskog razvoja, i da se nešto krupno treba mijenjati, i to odmah.

„Ako je Crna Gora 2006. imala samo 700 miliona EUR, a ove godine će javni dug sa državnim garancijama preći četi milijarde, postavlja se ključno pitanje – gdje je Vlada potrošila 3,3 milijarde EUR“, kaže se u saopštenju.

Očigledno je, kako se navodi, da taj pozajmljeni novac nije potrošen za otvaranje novih radnih mjesta, jer je nezaposlenost, prema zvaničnim podacima, skoro 18 odsto, a 2006. godine je bila 14 odsto.

„Očigledno je da se pozajmljene milijarde, koje ce vraćati naša djeca i unučad, troše na uvećanje bogatsva već bogatih, a da siromašni postaji još siromašniji“, kazali su iz Banke hrane.

Oni su upozorili da se broj ekstremno siromašnih u Crnoj Gori stalno uvećava.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije