fbpx
NaslovnicaCrna GoraBaza podataka o porodičnom nasilju puštena u rad

Baza podataka o porodičnom nasilju puštena u rad

Podgorica, (MINA) – Baza podataka o porodičnom nasilju, koja omogućava razmjenu prijava i obavještenja o nasilju u porodici između ministarstava socijalnog rada i staranja i unutrašnjih poslova, danas je zvanično puštena u operativni rad.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da je baza podataka za porodično nasilje razvijena po usvajanju novog Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koji je usvojen u septembru prošle godine.

On je rekao da je riječ o kompleksnom softverskom rješenju koje omogućava automatizovanu razmjenu prijava i obavještenja između dva ključna resora, Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije sa jedne strane i Ministarstva rada i socijalnog staranja, sa druge strane.

“Baza sadrži sve zakonski propisane, neophodne podatke o svim učesnicima u slučaju prijavljenog nasilja, potencijanim žrtvama, počiniocima i djeci, o preduzetim mjerama, prekršajnim i krivičnim prijavama i procijenjenom stepenu rizika”, rekao je Purišić na konfernciji za novinare.

On je ocijenio da će baza porodičnog nasilja biti efikasan alat za pravovremeno postupanje u slučajevima nasilja u porodici, sprovođenje i praćenje relevantnih postupaka i generisanje zvanične statistike i dodao da je baza integralni dio Socijalnog kartona.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije