fbpx
NaslovnicaCrna GoraBez tehničke vlade nema izbornih reformi

Bez tehničke vlade nema izbornih reformi

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) neće učestvovati u izbornim reformama ukoliko promjenama Ustava ne bude obezbijeđena ravnopravnost srpskom narodu i ako ne bude formirana tehnička vlade, kazao je jedan od lidera tog političkog saveza Milan Knežević.

Knežević je Vijestima rekao da u ovom trenutku ne postoji minimum uslova da se predstavnici DF-a vrate u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i ostalog zakonodavstva.

“Bez izmjena i dopuna Ustava kojim bi se obezbijedila ravnopravnost srpskog naroda i bez tehničke vlade čak ni hipotetički ne postoji mogućnost da glasamo za izborni zakon”, kazao je on.

Knežević je istakao da je ideja o tehničkoj vladi „sahranjena dogovorom vladajuće koalicije i Demokratske Crne Gore o radu Odbora za izborne reforme“.

“Uostalom to nedvosmisleno piše u tekstu sporazuma. Nijednim slovom se ne pominje tehnička vlada koja bi se formirala na paritetnoj osnovi i na čijem čelu bi se nalazila vanstranačka ličnost. Ako piše, a ja nisam dobro vidio, volio bih da me neko demantuje”, kazao je on.

Na pitanje koliko je medijski rat sa Demokratama loša poruka opozicionim biračima, Knežević je odgovorio da opozicione svađe sigurno ne mogu motivišuće da utiču na opoziciono biračko tijelo i apstinente.

„Na jednoj strani imamo 30 opozicionih poslanika koji smatraju da je dogovorom pričinjena nepopravljiva šteta opozicionim jedinstvu, a na drugoj strani imate devet poslanika koji ubjeđuju javnost da treba više vjerovati njima nego sopstvenim očima“, rekao je Knežević.

Upitan da prokomentariše pojedina saopštenjima DF-a u kojima je navodno bilo elemenata govora mržnje prema seksualnim manjinama, Knežević je rekao da saopštenja tog političkog saveza nijesu usmjerena protiv LGBT zajednice, već su jasno targetirala jedan broj pripadnika te zajednice u političkim subjektima i nevladinim organizacijama (NVO), koji „zloupotrebljavajući seksualnu orijentaciju, saopštavaju agresivne i heterofobne stavove protiv lidera DF-a“.

„Sa velikim nestrpljenjem očekujem najavljene sudske procese na kojima će naši tužioci morati da dokažu u kom smo to dijelu povrijedili njihove seksualne slobode i osjećanja. Volio bih da su podigli krivične prijave i protiv poslanika iz stranaka nacionalnih manjina kad nijesu glasali za Zakon o istopolnim zajednicama“, naveo je Knežević.

Na pitanje da li će se odazvati pozivu predsjednice Socijaldemokratske partije socijalista (SDP) Draginje Vuksanović Stanković na pregovore, on je odgovorio da je za poziv SDP-a saznao iz medija.

„Dok ne dobijemo pisani poziv sa pripremljenim materijalom u kojem se nalaze predlozi i rešenja za novonastalu političku krizu, ne bih se konkretnije izjašnjavao o mogućem učešću na tom sastanku“, kazao je Knežević.

Na pitanje hoće li se odazvati na eventualne proteste koje su najavile Demokrate i pokret Odupri se ukoliko do 1. decembra ne bude formirana tehnička vlada, on je odgovorio da je za to takođe saznao iz medija.

„On je postavljen po principu “što bi bilo, ako ne bi bilo”, pa sam uvjeren da ni potpisnici tog saopštenja ne vjeruju u njega. Valjda je svakom jasno da bez učešća Fronta nema masovnih, organizovanih i beskalkulantskih protesta“, rekao je Knežević.

Upitan zbog čega njihovi predstavnici nijesu bili na sastanku Odupri se početkom avgusta, Knežević je odgovorio da se taj pokret raspao još prije par mjeseci i da nemaju dovoljno snage da pregovaraju.

Prema riječima Kneževića, lider pokreta odupri se Džemal Perović uništio je pokret zato što je „postao marioneta određenih lidera opozicije“.

„Ovo je izjavio jedan od lidera pokreta Odupri se Demir Hodžić i njegova izjava predstavlja najbolji rendgen stvarnog stanja u pokretu i njihove zavisnosti od jednog broja političkih subjekata. Ako neko ne vidi da su protesti u ovakvom formatu ubijeni, i to od organizatora, koji nam nijesu dozvoljavali da se miješamo jer smo „previše kompromitovani“, onda se tu više ne radi o političkom sljepilu“, dodao je on.

Najčitanije