fbpx
NaslovnicaCrna GoraBez vize u više od 120 država svijeta

Bez vize u više od 120 država svijeta

Podgorica,(MINA) – U Crnoj Gori je od 2008. godine izdato više od 643 hiljade pasoša, a crnogorski državljani bez vize mogu putovati u 123 zemlje svijeta, saopšteno je povodom deset godina vizne liberalizacije.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su naveli da je vizna liberalizacija jedan od konkretnih benefita pristupnih pregovora s Evropskom unijom (EU), ali i jednu od četiri slobode na kojima se temelji Evropska unija – slobodu kretanja ljudi.

„Za Crnu Goru, dobijanje vizne liberalizacije prije deset godina značilo je potvrdu dostizanja demokratskih vrijednosti, ali i ispunjenja strogih bezbjednosnih standarda”, kaže se zajedničkom u saopštenju.

Navodi se da je, nakon ukidanja viza, Crna Gora nastavila da unapređuje standarde i odgovorno se odnosi prema svim obavezama koje proističu iz procesa postvizne liberalizacije, čime se onemogućavaju zloupotrebe bezviznog režima.
Kako se dodaje, MUP je veoma posvećen procesu postvizne liberalizacije.

“U kontinuitetu se ulaže u kvalitet i efikasnost pružanja usluga u oblasti građanskih stanja i ličnih isprava, unapređuje bezbjednost granice i sprovodi niz mjera u cilju preduprijeđivanja bilo koje vrste zloupotrebe bezviznog režima”, ističe se u saopštenju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade i MUP-a su ukazali da će Crna Gora u 2020. godini uvesti i dokumenta treće generacije, koja će doprinijeti još većoj bezbjednosti putnih dokumenata, smanjiti mogućnost za zloupotrebe korišćenja identiteta i ličnih podataka građana, kao i unaprijediti poslovanje u državi.

MUP će, kako je najavljeno, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i vanjskih poslova, obići korisnike institucionalnih oblika smještaja koji su zbog veoma složenog zdravstvenog stanja smješteni u specijalizovanim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Ovim osobama će se omogućiti podnošenje zahtjeva za izdavanje pasoša, pri čemu će im biti izdati bez obaveze plaćanja nadoknade”, kaže se u saopštenju.

Najčitanije