fbpx
NaslovnicaCrna GoraBlažić: U Crnoj Gori nikome nije tijesno

Blažić: U Crnoj Gori nikome nije tijesno

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana, u kojem nikome nije tijesno, poručio je državni sekretar Ministarstva kulture Dražen Blažić.

On je kazao da je Crna Gora vjekovima baštinila vrijednosti na kojima počivaju savremena multikonfesionalna društva, i to i danas čini.

„To je naša naslijeđena tekovina, suština postojanja današnje Crne Gore, ali i temelj njene budućnosti”, navodi se u izjavi Blažića dostavljenoj medijima.

On je dodao da je kulturna baština svake države, pa i Crne Gore, najbolje svjedočanstvo istorije i kulture naslijeđene od prethodnih generacija, i da država ima odgovornost da, shodno Ustavu, štiti i afirmiše naslijeđene kulturne vrijednosti svih kulturnih dobara koja se nalaze na njenoj teritoriji.

„Vlada je pokazala da je zaštita kulturnih dobara obaveza koja nema alternativu. Zato, zaštita i očuvanje kulturnih dobara i njihovo prenošenje budućim generacijama, u autentičnom obliku, nedvosmisleno je prioritet svake odgovorne državne i kulturne politike“, naglasio je Blažić.

Prema njegovim riječima, Zakonom o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, stvoren je preduslov za značajno veća finansijska izdvajanja za očuvanje autentičnosti i integriteta sakralnih objekata koji imaju status kulturnog dobra.

Kako je naveo, u proteklih par decenija, upravo sakralni objekti znali su biti izloženi značajnim promjenama, često uz zabrinjavajuće promjene autentičnosti i integriteta kulturnog dobra.

„Zato kao odgovorna Vlada, želimo da zajedno sa svima koji izraze spremnost za to, doprinesemo očuvanju naše kulturne baštine, kako bi je u autentičnom obliku prenijeli na generacije koje dolaze“, rekao je Blažić i dodao da upravo to i omogućava novi Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

On je kazao da i u samoj porodici „kao nukleusu svakog, pa i crnogorskog društva, možemo imati drugačija mišljenja i poglede na neke stvari, ali da to u današnjoj Crnoj Gori nije i ne smije biti razlog za podjelu, već su tekovine slobode i različitosti je ideja koja nas spaja“.

„To je izraz zrelosti, principa i tradicije svojstvene Crnoj Gori, koja je vjekovima, baš kao i danas, bila dom svih njenih građana u kojem nikome nije tijesno“, istakao je Blažić.

Najčitanije