fbpx
NaslovnicaCrna GoraBogdanović: Zakon će se sprovoditi u potpunosti

Bogdanović: Zakon će se sprovoditi u potpunosti

Podgorica, (MINA) – Zakon o slobodi vjeroispovijesti sprovodiće se u potpunosti, pri čemu će se voditi računa da nijedna strana koja je njime tretirana ne bude zakinuta na bilo koji način, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je u intervjuu za Dojče vele, tokom zvanične posjete Berlinu, kazao da su aktuelni protesti samo dodatna potvrda demokratskih kapaciteta koje je dostigla Crna Gora.

Kako je naveo, jedna vjerska organizacija, više političkih stranaka i dio stanovništva imaju pravo da slobodno iskažu neslaganje, „i dok god ono bude mirnog karaktera, to je u potpunosti njihovo pravo koje niko, a posebno Vlada, neće suzbijati ni na koji način“.

„No, naspram toga, na nama je da uradimo ono što su već učinile gotovo sve evropske države – da uvedemo crkvu u sistem i da regulišemo pitanja koja su tretirana Zakonom o slobodi vjeroispovijesti“, poručio je Bogdanović.

On je naglasio i da će vjerske zajednice i vjernici koji su do sada bili u crkvama, nesmetano moći da ih koriste i ubuduće.

„Sekularna smo država i poštujemo pravo svih građana na slobodu vjeroispovijesti. No, ta sloboda i imovinsko pravo su dvije potpuno različite stvari. Na nama je da regulišemo upravo imovinska pitanja, uz utvrđivanje činjenica o tome da li je bilo nezakonitih upisa i na koji način“, kazao je Bogdanović.

On je istakao da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ni u kom slučaju nije protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), niti protiv bilo koje druge vjerske organizacije, i dodao da treba postaviti pitanje zašto SPC do danas odbija da se registruje kao pravno lice.

„Vlada jedne države ne može potpisati ugovor sa nekim ko je na papiru neformalna organizacija. Ukoliko se ne varam, ista crkva je uredno registrovana u Srbiji, tako da ne znam šta ih sprječava da isto postupe i u Crnoj Gori“, kazao je Bogdanović.

Odgovarajući na pitanje da li hapšenje novinara u napetoj situaciji u zemlji može doprinijeti smirivanju strasti, Bogdanović je istakao da zakone svi moraju poštovati.

„I to svima mora biti jasno. Država mora reagovati tamo gdje postoje sumnje da je neko izvršio krivično djelo izazivanje panike i nereda, shodno Krivičnom zakonu Crne Gore“, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je uvjeren i da nova medijska legislativa, koja će uskoro biti usvojena u parlamentu, donosi znatno bolje mehanizme, da su mnoga rješenja u skladu sa savremenom evropskom praksom i da daju državi još bolje instrumente da pruži podršku i sigurnost radu medija.

„Razumijem da postoje strane koje osporavaju nove mehanizme, no upravo ova godina i neke lažne objave dijela medija, koje su prijetile da izazovu tešku društvenu krizu, u trenutku velikih tenzija uvjerile su nas da je potrebno preduzeti određene korake na tom planu“, rekao je Bogdanović.

Najčitanije