fbpx
NaslovnicaCrna GoraBolji uslovi boravka u Domu za nove generacije

Bolji uslovi boravka u Domu za nove generacije

Podgorica, (MINA) – Spremnost Uprave Doma učenika i studenata da prihvate konkretne predloge i njihova otvorenost za saradnju ohrabruje da će nove generacije imati bolje i savremenije uslove za boravak u toj ustanovi, kazala je predsjednica Upravnog odbora Centra za afirmaciju mladih, Marija Popović.

Ta nevladina organizacija (NVO) pokrenula je projekat „Unaprjeđenje uslova života u Učeničkom domu“, a polazna osnova bila je studija koju su sproveli.

„Na osnovu studije koju smo sproveli u Domu, temeljilo se naše mišljenje. Bilo je veoma važno detaljno i vjerodostojno ispitati situaciju u toj ustanovi“, rekla je Popović agenciji MINA.

Ona smatra da će projekat „Unaprjeđenje uslova života u Učeničkom domu“ biti od velike važnosti za prosperitet te ustanove, jer postoje konkretni i direktni predlozi.

„Spremnost Uprave da radi i mijenja, na čelu sa direktorom Doma Radoslavom Jovanovićem, ohrabruje nas dodatno da će sve nove generacije imati bolje i savremenije uslove“, navela je Popović.
Ona je kazala da je jedan od ciljeva njihove NVO što veća participacija mladih polaznika Doma u svim aktivnostima iz oblasti omladinskih politika.

Popović je navela da je u toku druga faza projekta, u kojoj psihološko–sociološka služba realizuje kulturno edukativne radionice u kojima polaznici Doma mogu neformalno da se obrazuju.

„Polaznici doma su apelovali na nas da realizujemo projekat koji će nama pomoći, a ujedno i uljepšati boravak u Domu“, dodala je ona.

Kako je navela Popović, realizacijom projekta i zajedničkom saradnjom svakodnevno se usvajaju novine i predlozi u cilju poboljšanja uslova i boljeg kvaliteta života učenika.

Ona smatra da je ovakve projekta teško pokrenuti, jer ta tema nije toliko popularna i zastupljena u medijima.

„Zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i Zavoda za školstvo i kvalitetnom dijalogu sa Upravom Doma, uspjeli smo da uđemo u realizaciju projekta, pomirimo se sa postojećom situacijom i sagledamo šta možemo da uradimo zajedničkim snagama da unaprijedimo Dom, jer nam je na kraju to zajednički cilj“, istakla je Popović.

Ona je ocijenila da je adaptacija mladih u novu sredinu najvažnija i poručila da će se Centar za afirmaciju mladih potruditi da im bude na usluzi i da im pomognu da prevaziđu barijere na koje nailaze.

Vaspitačica u Domu učenika Lidija Marković kazala je da je ta ustanova orjentisana na stalno poboljšanje učeničkog standarda, kako kroz uređenje smještajnih kapaciteta i poštovanje ustanovljenih standarda u ishrani, tako i kroz vaspitni rad.

„Sa posebnim senzibilitetom se odnosimo prema zahtjevima učenika i nastojimo u skladu sa mogućnostima da implementiramo sva pozitivna rješenja“, kazala je Marković za agenciju MINA.

Ona je rekla da se saradnja sa Centrom za afirmaciju mladih zasniva na Memorandumu o saradnji u trajanju od šest mjeseci i da je Dom otvoren za saradnju sa svim institucijama, udruženjima roditeljima i subjektima koji doprinose unaprjeđenju rada.

Marković je dodala da su u okviru te saradnje organizovane radionice sa aktuelnim temama koje su primjerene srednjoškolskoj populaciji.

„Naši učenici posjećuju te radionice u Omladinskom centru, u kojima učestvuju psiholozi i sociolozi, a tri vaspitača prate psihološki i didatički trokut na relaciji NVO , Đački dom i Uprava doma“, navela je ona.

Marković je kazala da proces adaptacije na boravak u Domu podrazumijeva adaptaciju i na novu gradsku i školsku sredinu.

„Uz pomoć vaspitača i starijih generacija prvaci su ove školske godine prevazišli poteškoće u prihvatanju“, rekla je ona.

Marković je navela da u Domu rade i dva pedagoga i profesor sa velikim iskustvom i znanjem u toj oblasti, koji ulažu ogroman napor i posao obavljaju savjesno sa pedagoško psihološkog aspekta.

Prema njenim riječima, interesovanje za smještaj u Domu je svake godine sve veće.

Kako je navela, u Domu trenutno imaju 102 učenika, učenici muškog pola smješteni su u četvorokrevetnim sobama na prvom spratu, dok su učenice na drugom i trećem spratu.

Marković je dodala da su učenicima na raspolaganju sobe za učenje, biblioteka sa 3,5 hiljade knjiga, mini internet sala i čitaonice u Plavom dvoru i drugoj fazi Starog studentskog doma.

„Komparativna analiza pokazuje da naši učenici ostvaruju bolje školske rezultate, upoređujući ih sa učenicima koji žive kod roditelja i pohađaju neku od srednjih škola u Podgorici“, kazala je ona.

Svi učenici, istakla je Marković, imaju primjerno vladanje u školi, a zavisno od afiniteta uključeni su u razne sekcije u Domu i obrazovnoj ustanovi koju pohađaju.

Kako je navela, u okviru vaspitnog rada sa djecom, organizuju se i izleti, posjete bioskopu, pozorištu, sajmovima knjiga, izložbama, kako bi se djeca bolje adaptirala i razvijala u društvenoj sredini.

„Kako se bliži kraj školske godine učenici su dosta posvećeni školskim obavezama, postizanju boljih ocjena, tako da je sadašnji nivo aktivnosti projekta optimalan“, zaključila je Marković.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz realizaciju projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”. Sadržaj je isključiva odgovornost agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove SAD. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije