fbpx
NaslovnicaCrna GoraBoreti i drugima ne sudi se ponovo za ubistvo inspektora

Boreti i drugima ne sudi se ponovo za ubistvo inspektora

Podgorica, (MINA) – Ustavni sud nije ukinuo presudu osuđenima za ubistvo visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, već je usvojena ustavna žalba njihovih advokata zbog povrede prava na pravično suđenje i ukinuto rješenje Vrhovnog suda kojim se odbacuje zahtjev za zaštitu zakonitosti.

“Ustavni sud, slično Evropskom sudu za ljudska prava, nije sud trećeg ili četvrtog stepena i ne odlučuje meritorno o sumnji ili o optužbi za krivično djelo u pojedinačnim slučajevima. To je
zadatak redovnih krivičnih sudova”, navodi se u odluci Ustavnog suda, u koju je Pobjeda imala uvid.

Objašnjeno je da u ovom slučaju Ustavni sud ne ispituje i ne odlučuje o tome jesu li podnosioci ustavnih žalbi krivi ili ne za djela za koja su osuđeni, već da se bavi isključivo pitanjem eventualne povrede ustavnih prava iz Evropske konvencije u postupcima pred redovnim sudovima.

Pojašnjavaju i da se u ovom ustavno-sudskom predmetu otvorilo više bitnih pitanja među kojima su se u praksi Ustavnog suda postavila prvi put, što se posebno odnosi na pitanje instituta zaštićenog, odnosno anonimnog svjedoka u krivičnopravnoj praksi.

Ustavni sud nije nadležan da kao sud četvrte instance ponovo razmotri iste žalbene navode, koji su u cjelosti razmotreni u postupcima pred nižim sudovima – piše u njegovoj odluci.

Sudije Ustavnog suda u utorak su usvojile žalbu odbrane Saše Borete, Ljuba Bigovića, Ljuba Vujadinovića i Milana Čile Šćekića, osuđenih na po 30 godina zatvora.

Ocijenjeno je da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje u dijelu koji se odnosi na pribavljanje i kvalitet korišćenog dokaza zaštićenog svjedoka Zorana Vlaovića i prava na odbranu.

Nakon što je usvojena ustavna žalba advokata, sada je na potezu Vrhovni sud koji će u ponovnom postupku sagledati da li ima povrede ustavnih prava četvorice osuđenih za ubistvo Šćekića.

Najčitanije