fbpx
NaslovnicaCrna GoraBošković: Nabavka radara nacionalni prioritet

Bošković: Nabavka radara nacionalni prioritet


Brisel, (MINA) – Nabavka vojnog radara je nacionalni prioritet, ocijenio je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da bi ta odluka mogla biti donijeta ove godine.

Upitan ima li informaciju da li se Interresorna komisija NATO-a odredila prema zahtjevu Crne Gore za pomoć u nabavci vojnog radara, od NATO-a ili neke države članice, Bošković je rekao da bi ta odluka mogla biti donijeta ove godine.

„Tu smo u razgovoru sa našim partnerima , očekujemo tu donaciju, da li od NATO-a direktno ili od nekog od naših partnera ilateralno. Odluka bi mogla biti donijeta ove godine“, kazao je Bošković crnogorskim novinarima u Briselu.

On je naglasio da je nabavka radara nacionalni prioritet, a ne samo prioritet same Alijanse.
Kako je rekao, Crna Gora želi da ima kontrolu vazdušnog prostora u svojim rukama i to je nešto čemu će se posvetiti u narednom periodu.

„S obzirom na to da je to izuzetno finansijski zahtjevna investicija tražimo rješenja da bude kroz vrstu donacije umjesto kroz klasičnu nabavku“, precizirao je Bošković.

To je praksa, ne samo da donira nama već i drugim državama.

Kako je naveo, radar koji NATO posjeduje, ponuđen je svim državama koja iskaže interesovanje.

„Oni prave procjenu kome je najprotrebnije u datom momentu, prije svega sa potrebe cijele alijanse, manje sa nacionalnog. Crna Gora ima dobre šanse da dobije taj radar“, rekao je Bošković.

Kako je kazao, u suštini treba vidjeti šta je najbolje s obzirom na reljef Crne Gore, „da pokrijemo u potpunosti naš vazdušni prostor“.

Na pitanje da li je odabrana kompanija sa kojom će sklopiti ugovor o nabavci oklopnih vozila, Bošković je odgovorio da će taj posao biti završen ove godine.

„Posao još nije još završen, biće završen u prvoj polovini ove godine. To je višegodišnja investicija. S obzirom na iznos same investiije, to je nešto što radimo sa našim partnerima i što će ojačati mobilnost, snagu, i sposobnost naše pješadije“, kazao Bošković.

Prema njegovim riječima posle toliko godina, koliko se nije ulagalo u VCG, ovo je prilika da se modernizuju domaće oružane snage.

„Odluka o ulasku u NATO bila je naša najispravnija odluka jer da to nijesmo napravili cijena razvijanja naših oružanih snaga samostalno bi bila desetostruko veća nego što je sada kada smo u saglasju sa našim partnerima“, rekao je Bošković.

Bošković je predstavio teme o kojima je bilo riječi na sastanku.

„Prije svega tu su odnosi NATO-a i Ukrajine, gdje je iskazana nedvosmislena podrška svih članica NATO Alijanse Ukrajini i njenoj teritorijalnoj cjelovitosti i nezavisnosti. Osuđuju se akcije Rusije, kako u Azovskom moru i sve ono što se dešavalo od 2014. godine na ovamo“, rekao je Bošković.

On je naveo da je druga tema bila operacije i misije koje se sprovode od NATO-a.
„Znate da Crna Gora učestvuje u nekoliko misija. Dvije su pod okriljem NATOa, Avganistan i Kosovo, i naravno istureno prisustvo na istoku gdje Crna Gora takođe učestvuje u Latviji“, kazao je Bošković.

Kako je naveo, treća, uvijek aktuelna tema odnosi Evropske unije i NATO-a, gdje je još jednom potvrđeno jedinstvo i to da je NATO osnovni kišobran bezbjednosti razvijene Evrope, odnosno prije svega Evropske unije i džava koj su članice NATO-a.

„Nastavljena je dalja integracija i poboljšanje komunikacije, prije svega mobilnosti snaga kroz čitavu teritoriju Evrope. Što se tiče ovog ministarskog sastanka NATO-a moram reći da je prošao zaista dobrom tonu i uz puno jedinstvo i saglasnost svih članica“, rekao je Bošković.

Danas je na dnevnom redu Vlade Predlog zakona o ratifikaciji protokola o prostupanju Makedonije NATO-a. Upitan da li ima informaciju kada će Skupština da glasa o protokolu rekao je da nema taj podatak.

„To ne zavisi od Vlade već od Skupštine. Iskreno se nadam da će to biti već na prvom proljećnom zasjedanju. Makedonija je naš prijatelj, napravila je ogroman iskorak. Riješila je veoma teško pitanje između Grčke i Makedonije“, naveo je Bošković.

On je siguran da je to dobar putokaz za sve u regionu da kada postoji volja može se doći do jednog dobrog i kvalitetnog dogovora koji bi bio prihvatljiv za obje strane.

„To je neka vrsta stimulansa za one u regionu koji još imaju nerazješnjena pitanja da krenu pravcem dogovora a ne prekidanjem dijaloga ili stvaranjem tenzija i sukob“, rekao je Bošković.

Upitan da li misli da bi Rusija mogla da sprečava put Makedonije do njenog punopravnog članstva, Bošković je odgovorio da je uvjeren da makedonske institucije znaju da rade svoj posao, da se izbore sa svim uticajima koji se mogu desiti.

Kako je naveo, Crna Gora je to uspjela i ne vidi razlog zaštno ne bi Makedonija.

„Mislim da je proces pristupanja Makedonije Sjevernoatlantskom savezu nepovratan proces i to će doprinjeti stabilizaciji prilika na Zapadnom Balakanu. Dobar putokaz za ostale u regionu koji pokazuje da se dobrom voljom i vizijom može napraviti vrlo kvalitetan projekat“, poručio je Bošković.

Najčitanije