fbpx
NaslovnicaCrna GoraBoškoviću i Smoloviću srebrne medalje

Boškoviću i Smoloviću srebrne medalje

Budimpešta, (MINA) – Crnogorski karatisti Bojan Bošković i Predrag Smolović osvojili su srebrne medalje na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore u Budimpešti.

Bošković je danas u finalnom meču kategorije do 67 kilograma poražen od Francuza Junesa Salmija 2:1.

foto: MINA

To je mlađem senioru Omladinca četvrto odličje na velikim takmičenjima u karijeri.

Prošle godine u Čileu postao je juniorski prvak svijeta.

Bio je i najbolji svjetski kadet 2017, dok je godinu kasnije u Sočiju osvojio srebro na šampionatu Evrope u konkurenciji juniora.

“Zadovoljan sam jednim dijelom srebrnom medaljom. To mi je bilo prvo takmičenje, odnosno prva godina u konkurenciji mlađih seniora. Svaki trud se isplati, bilo je teško, imao sam pet mečeva. Mogao sam finale i bolje da odradim, taktički i fizički”, kazao je Bošković agenciji MINA.

On je u prvom kolu kategorije do 67 kilograma bio slobodan, u drugom je slavio protiv Mađara Davida Enrikea Nikols-Izagiria 2:0, dok je u trećem eliminisao Junesa Olada Haj Amara iz Belgije 6:1.

Bio je ubjedljiv i protiv Rusa Olega Kavke 11:4, dok je u meču za finale slavio protiv Makedonca Roberta Acovskog 4:1.

Smolović je u finalu kategorije preko 84 kilograma izgubio od Igora Lahunova iz Ukrajine 2:0 i osvojio prvo veliko odličje na šampionatima Evrope i svijeta.

foto; MINA

Član nikšićkog Onogošta savladao je na startu Krenara Džaferija iz Makedonije 4:1, dok je u drugom eliminisao Engleza Brendona Kara 2:0.

U trećem kolu, iako je vodio 4:1, slavio je zahvaljujući pravilu prvog osvojenog poena protiv Irca Kristofera MekKarti Krina (4:4), dok je finalni meč izborio pobjedom protiv Mađara Ronalda Đovaija 7:4.

“Prva evropska medalja za mene. Zadovoljan sam nastupom, možda je medalja mogla da bude i sjajnija, ali mi je protivnik bio izuzetno kvalietan. Neadam se da će u nastavku biti još bolje, predamnom je seniorska konkurencija. Nadam se da će i tu biti medalja”, kazao je Smolović.

Po pobjedu posljednjeg takmičarskog dana upisali su Ksenija Rajović preko 68 i Saša Bojović u kategoriji do 55 kilograma.

Rajović je bila slobodna na startu, u drugom kolu bila je bolja od Dankinje Federike Olesen 5:0, dok je u trećem izgubila od Hrvatice Lucije Lesjak 4:0, koja je kasnije osvojila bronzanu medalju.

Bojović je u prvom kolu slavila protiv Loren Zarei iz Švedske 2:0, dok je u drugom izgubila od Albulene Gervale sa Kosova 2:0.

Bez pobjede nastup su završili Balša Miličković, Ilija Radonjić, Vasilisa Bujić i Jovana Strujić.

Miličković je u kategoriji do 75 kilograma bio slobodan u prvom kolu, dok je u drugom poražen od Adriana Salasa Lopeza iz Norveške 1:0.

Slobodan na startu bio je i Ilija Radonjić do 84, dok je u drugom kolu izgubio od Švajcarca Ebinea Siuto Hermeša 2:0. Do 61 kilogram, Strujić je u prvom kolu izgubila od Ruskinje Valerije Golbjeve 8:2, a Bujić do 68 od Anite Makijan iz Jermenije 4:0.

Selektor karatista u borbama Slobodan Vlahović kazao je da mora biti zadovoljan nastupom i rezultataima borbaša u Budimpešti.

“Imati dva finala je rezultat za svaku resekt. Raduje me što su oba finala u konkurenciji mlađih seniora. To su momci koji su okosnica seniorske repretentacije. Svaka čast Boškoviću i Smoloviću što su pokazali da se na njih može ozbiljno računati u narednom periodu”, kazao je Vlahović.

On je istakao da tri takmičara prvi put osvajaju medalju na velikim takmičenjima.

“To je pokazatelj da se dobro radi u klubovima i Karate savezu”, kazao je Vlahović.

Crnogorski karatisti nastup na šampionatu završili su sa pet medalja – tri srebrne i dvije bronzane.

Srebrni je u petak, prvog takmičarskog dana, bio mlađi senior Vladimir Mijač u katama, dok su bronzane medalje osvojili kadeti Emre Saljiu i Andrija Danilović u borbama.

generalnom plasmanu crnogorska reprezentacija završila je na 19. mjestu.

Direktor reprezentacije, Dragoljub Fatić kazao je da su crnogorski karatisti osvajanjem pet medalja ostvarili veliki uspjeh i potvrdili kvalitet i kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima.

„Izuzetno smo zadovoljni rezultatom koji je ostvaren, kao i odnosom svih koji su dali doprinos ovog izvanrednog uspjeha za naš sport i našu drzavu. Zahvalio bih se svim učesnicima, posebno osvajačima medalja, selektorima kao i cijelom timu Karate saveza, koji su sve dali od sebe da na dostojanstven način predstavimo karate sport i našu državu. Siguran sam da smo to i ovoga puta uspjeli“, kazao je Fatić.

Uspješan šampionat crnogorskog karatea u Budimpešti upotpunili su sudije Miodrag Radunović i Veljko Brnović koji su sva tri takmičarska dana bili akteri finalnih borbi.

Šampionat u Budimpešti okupio je 1155 takmičara iz 52 države Evrope. 

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...