fbpx
NaslovnicaCrna GoraBožićni ustanak ima posebno mjesto u crnogorskoj istoriji

Božićni ustanak ima posebno mjesto u crnogorskoj istoriji

Podgorica, (MINA) – Božićni ustanak ima posebno mjesto i značenje u slavnoj crnogorskoj istoriji, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i odao priznanje na organizaciji Svečane akademije povodom stogodišnjice tog događaja Ministarstvu odbrane i Vladi.

“Ubrzo nakon završetka Prvog svjetskog rata grupa građana u Crnoj Gori proglasila je sebe Velikom narodnom skupštinom i pod patronatom Vlade Srbije riješila da ukine sopstvenu državu i dinastiju”, naveo je Đukanović u saopštenju.

On je podsjetio da su šest nedjelja kasnije, u januaru 1919. hiljade Crnogoraca odlučilo da se oružanim putem odupru tom nasilju i nepravdi.

“Geslo ustanika Za pravo, čast i slobodu Crne Gore na pravi način je odražavalo karakter i ciljeve njihove borbe. Nažalost, Božićni ustanak je imao i obilježje prvog velikog unutarcrnogorskog sukoba”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je dio Crne Gore stao uz novu vlast i okrenuo se protiv svoje države i naroda. Mnogi od njih su ubrzo i sami vidjeli da su bili obmanuti i zavedeni.

“Ali, bez obzira na različite motive koji su ih odveli na tu stranu, istorija im naravno nije dala za pravo. Ni oni kojima takvi služe ne cijene ljude koji se okrenu protiv svojih najbližih i svoje države. Božićni ustanak je silom ugušen, ali ideja otpora kojom su ustanici vođeni nikad nije poražena”, dodao je Đukanović.

On je kazao da je to bila osnova i za veličanstveni Trinaestojulski ustanak 1941. Dio njihovih težnji ostvaren je u antifašističkom oslobodilačkom ratu 1941-1945, nakon kojeg je uvažena posebnost Crne Gore i obezbijeđena njena ravnopravnost u federativnoj Jugoslaviji.

“Da njihova žrtva nije bila uzaludna pokazali su do kraja rezultati demokratskog referenduma prije 12 godina, na kom je Crna Gora obnovila državnost i ponovo zadobila međunarodno priznanje”, smatra Đukanović.

On je dodao da je država svoj državni položaj i nacionalni identitet dodatno osnažila prijemom u NATO, a evropsku budućnost učinila izvjesnom posvećenim ispunjavanjem obaveza za prijem u EU.

“Na tom putu njene potpune državne i nacionalne afirmacije, Božićni ustanak ima svoje tajno istorijsko mjesto i ulogu”, zaključio je Đukanović.

Najčitanije

Krivična prijava protiv još dvije osobe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Službenici Uprave policije, u nastavku istrage protiv osumnjičenog N.G. i budvanskog...