fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrajović: Rastuća podrška građana dodatno obavezuje

Brajović: Rastuća podrška građana dodatno obavezuje

Podgorica, (MINA) – Prošla godina bila je najbolja od osnivanja Socijaldemokrata (SD), a razlog konstantnog trenda rasta partije je dosljedna i jasna politika, ocijenio je njen predsjednik Ivan Brajović i poručio da će ostati maksimalno posvećeni realizaciji onoga što su obećali građanima.

On je, u intervjuu PR Centru, ocijenio da je prošla godina u političkom smislu za Socijaldemokrate bila najuspješnija do sada.

„Iako smo 2016. godine na parlamentarnim izborima, kao novoosnovana partija stekli parlamentarni status i bili zadovoljni rezultatom, čvrsto smo vjerovali da taj rezultat nije realan prikaz naše snage. Bili smo ubijeđeni da ideja istinske socijaldemokratije, kao i ljudi koji je u našoj partiji nose, uživaju znatno veće povjerenje građana“, rekao je Brajović.

On je dodao da je prošla godina najbolje potvrdila uvjerenja Soijaldemokrata, koji su na svim lokalnim izborima dobili oko 25 hiljada glasova, što je, prema njegovim riječima, u tim opštinama dvostruko više u odnosu na parlamentarne izbore.

„Prvi put imamo predsjednika jedne opštine iz naših redova i to u Plavu. U toj opštini imamo mladi tim koji sa puno elana obavlja svoj posao. Uvjeren sam da će stanovnici Plava, kao i mi u SD-u biti ponosni na svoj izbor“, kazao je Brajović.

On je naveo da samo Demokratska partija socijalista (DPS) i SD u svakoj opštini imaju parlamentarni status i dodao da su Socijaldemokrate jedina partija koja uz tu činjenicu konstantno raste.

„Prošla godina je bila najbolja od osnivanja SD, a već sada, na osnovu svih parametara, mogu izraziti očekivanje da će ova biti još bolja“, ocijenio je Brajović.

Na pitanje šta su razlozi uspjeha koje je SD zabilježio u prethodnoj godini, on je odgovorio da je sasvim očekivano da nakon izbornih rezultata, koji su jedina potvrda snage nekog političkog subjekta, i istraživanja počnu da pokazuju trend rasta koji ta partija bilježi.

„Uvjeren sam i da je taj rast veći od prikazanog u istraživanjima. Podsjetiću da kad su nam istraživanja davala oko 1,5 odsto, mi smo zabilježili izvanredne rezultate i osvajali i do 30 odsto podrške u određenim opštinama. Tako da, ako sada kažu da smo na četiri odsto, siguran sam da je realan prikaz naše snage veći od toga“, saopštio je Brajović.

On smatra da su razlozi za konstantan trend rasta koji bilježi SD u vođenju jasne i dosljedne politike, te ostvarivanju programskih ciljeva koji su određeni 2016. godine i na osnovu kojih su dobili podršku građana.

„Naše politike postaju dio programa Vlade i uveliko se realizuju. To su politike koje se na direktan način reflektuju na živote građanki i građana, kao što su besplatne osnovne studije za sve studente, osnivanje Garantnog fonda za preduzetništvo, Fonda za podršku nastavnicima i talentovanim učenicima i novi model gazdovanja šumama“, kazao je Brajović

On je dodao da je SD pokazao da je partija kojoj građani mogu vjerovati, koja ne odustaje od programskih opredjeljenja i marljivo radi na tome da od Crne Gore napravi bolje mjesto za život.

Na pitanje kako ocijenjuje rad Skupštine Crne Gore na čijem je čelu, Brajović je odgovorio da je ta institucija radila ono što treba da radi svaka institucija u interesu napretka društva i da u datim okolnostima djeluje na najbolji način.

„Ako bih govorio u brojevima, donijeli smo gotovo 100 zakona, odbori su imali oko 300 sjednica sa gotovo 700 tačaka dnevnog reda. Da ne nabrajam broj donijetih odluka, kontrolnih i konsultativnih saslušanja. Tu su i naši forumi na kojima razgovaramo o temama od interesa za društvo, koji s razlogom pobuđuju pažnju javnosti“, saopštio je Brajović.

On, kao jedno od najvažnijih ostvarenja u prošloj godini, smatra postizanje konsenzusa o tome da se mora razgovarati u Skupštini, makar tonovi u dijalogu često bili izrazito disonantni.

„Za predstojeće važne poslove u ovoj godini, među kojima je i rad Odbora za unaprjeđenje izbornog i drugog zakonodavstva, njegovanje tog dostignuća je od velikog značaja“, ocijenio je Brajović.

Komentarišući kako je zadovoljan načinom funkcionisanja vladajuća koalicija, čiji je SD dio, on je rekao da je zadovoljan što se poštuju osnovna državna strategija i principi na kojima je formirana koalicija

„Nema odstupanja od evropske i evroatlantske orijentacije i vrijednosti koje smatramo ključnim razvojnim parametrima za budućnost našeg društva. Različitih viđenja za pojedina rješenja svakako ima, ali ih otklanjamo otvorenim razgovorima, sučeljavanjem argumenata i pronalaženjem kompromisnih rješenja“, naveo je Brajović.

On je, govoreći o izazovima koji očekuju Crnu Goru u ovoj godini, rekao da je ekonomsko jačanje bio permanentni zadatak u prethodnim, a da ostaje i za naredni period.

„To je zadatak koji se teško može smatrati potpuno završenim i dovoljno dobro urađenim, ali konkretni parametri su ohrabrujući i očekujem da ekonomski pokazatelji budu sve bolji“, poručio je Brajović.

On smatra da treba nastaviti rad na jačanju instituija kako bi Crna Gora bila ekonomski jača i stabilnija država

„Treba da održimo političku stabilnost na unutrašnjem planu, održimo reputaciju najboljeg među susjedima u regionu i trend podrške međunarodnih institucija našoj zemlji, ali i da, prije svega zbog nas samih, radimo na ispunjavanju standarda predviđenih evropskim integracijama“, kazao je Brajović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...