fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrišu sporne odredbe iz izmjena Zakona o tajnosti podataka

Brišu sporne odredbe iz izmjena Zakona o tajnosti podataka

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo odbrane izbrisaće iz izmjena i dopuna Zakona o tajnosti podataka odredbe kojima je predviđeno uvođenje novog osnova za proglašavanje dokumenata tajnim, odnosno da podaci mogu biti sakriveni od javnosti zbog “ostvarivanja funkcije organa”.

Predstavnici nevladinog sektora su na javnoj raspravi koju je danas oragnizovalo Ministarstvo odbrane ocijenili da izmjene i dopune Zakona o tajnosti podataka nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim konvencijama, i da će ih ukinuti zbog toga pasti na Ustavnom sudu.

Iz Ministarstva su najavili da će iz Nacrta zakona izbrisati članove član 6 i stav 1 člana 2, kojim se, kao osnov za određenje stepena tajosti dodaje “kao i za ostvarivanje funkcije organa”.

„Ostaće podatak interno ali neće biti definisan ovako. Brisaćemo ono što smo dodali u članu 12 i definisaćemo ga onako kako je glasio u osnovnom tekstu Zakona“, saopštila je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva odbrane Nada Ulićević.

Vlada je prethodno povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona uvažavajući primjedbe i sugestije koje je iznio civilni sektor i dala da ga Ministarstvo odbrane u formi Nacrta uputi na javnu raspravu.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije