fbpx
NaslovnicaCrna GoraBrkan: Partije u kampanjama koriste lažne vijesti

Brkan: Partije u kampanjama koriste lažne vijesti

 

Podgorica, (MINA) – Političke partije sve češće koriste širenje lažnih vijesti tokom izbornih kampanja, ocijenio je urednik portala Raskrinkavanje Darko Brkan.

On je rekao Vijestima da politiičke partije najčešće šire dezinformacije pokretanjem anonimnih portala, od kojih vijesti često preuzimaju i regionalni mediji.

“Mi smo u predizborno vrijeme imali cijelu seriju članaka o predizbornim dezinformacijama koje su koristile ili partije ili njima bliski ljudi da utiču na javnost. A gotovo na dnevnoj bazi provjeravamo članke za koje je evidentna politička pristrasnost”, kazao je Brkan.

Prema njegovim riječima, sve to navodi na zaključak da je povezanost političkih partija sa medijima, kako javnim tako privatnim, pa i onim anonimnima, veoma evidentna.

“U nekim slučajevima imamo jasne aktivnosti pokretanja anonimnih portala koji se bave isključivo proizvodnjom dezinformacija u korist ili protiv pojedinih partija ili političara“, rekao je Brkan.

On je kazao da su korišćenjem naprednih algoritama na više od 500 hiljada veza između medija u bazi, našli da su najjače međusobne veze između 29 medija i da se jako veliki broj istih dezinformacija proširio kroz tu mrežu.

“Tu imamo 14 medija iz BiH (uglavnom iz Republike Srpske) i 15 medija iz Srbije. Među njima su Radio-televizija Republike Srpske, novinska agencija SRNA, Alternativna televizija iz BiH, te Sputnjik, RTS, Informer i Kurir”, kazao je Brkan

Najčitanije