fbpx
NaslovnicaCrna GoraBS: Predloženo rješenje uvažava vjersku raznolikost

BS: Predloženo rješenje uvažava vjersku raznolikost

Podgorica, (MINA) – Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila Vlada, predstavlja moderno zakonsko rješenju koje uvažava vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava pripadnika svih vjerskih zajednica, poručili su iz Bošnjačke stranke (BS).

„Građanski koncept naše države moguće je jačati samo kroz poštovanje njene društvene slojevitosti, vjerskog suživota i poštovanja svih kulturnih identita koji čine njeno društveno biće“, kazali su predstavnici BS.

Oni su dodali da je zato potrebno donošenje zakonskih rješenja koja će napraviti realan okvir za nesmetano funkcionisanje svih vjerskih zajednica i definisanje njihovih jednakih prava, kao i obaveza, na temelju Ustava i uz poštovanje međunarodnih standarda.

Iz BS su kazali da je za njih važno da se predloženim zakonom na bilo koji način ne dovodi u pitanje sporazum koji je država potpisala sa Islamskom zajednicom.

„Zakonom se garantuje poštovanje nivoa dostignutih prava u prethodnom periodu i otvara prostor da se ona dodatno jačaju i unaprjeđuju. Veoma je važno stvoriti trajne mehanizme za zaštitu posebnosti svih vjerskih zajednica, posebno u pogledu poštovanja specifičnosti njihovog identiteta, kao i zaštite vjerskih objekata i njihove imovine“, navodi se u saopštenju.

U Bošnjačkoj stranci vjeruju da će se kroz dalja unaprjeđenja zakonskih rješenja stvoriti prostor i za ubrzanje procesa restitucije i povraćaja imovinskih prava ili obeštećenje nad uzurpiranom imovinom vjerskih zajednica u ranijim društvenim sistemima.

„Država Crna Gora je na putu demokratskog razvoja i treba stalno unaprijeđivati prostor za njegovanje različitosti i puno uvažavanje vjerskih prava i sloboda kao jednog od ključnih nosilaca njenog građanskog identiteta“, zaključuje se u saopštenju.
(kraj) nar

Najčitanije