fbpx
NaslovnicaCrna GoraČlanice EU saglasne da je proširenje na Zapadni Balkan prioritet

Članice EU saglasne da je proširenje na Zapadni Balkan prioritet

Podgorica, (MINA) – Među članicama Evropske unije (EU) postoji puni konsezus da je proširenje na Zapadni Balkan prioritet, kazao je komesar za proširenje Unije, Oliver Verhelji i dodao da će se snažno zalagati da metodologija pregovaranja za Crnu Goru i Srbiju ostane ista.

On je u razgovoru sa poslanikom Demokratske partije socijalista (DPS) Nikolom Rakočevićem, koji je boravio u Briselu sa delegacijom Skupštine, naveo da postoje različita gledišta na koji način treba da se sprovede proširenje Unije na Zapadni Balkan.

Na pitanje Rakočevića li će metodologija pregovaranja sa EU za Crnu Goru i Srbiju, koje uveliko pregovaraju sa Evropskom komisijom, ostati nepromijenjena, Verhelji je odgovorio da smatra da ne bi bilo mudro mijenjati pravila igre u toku igre.

Verhelji je kazao da će se snažno zalagati da metodologija pregovaranja za Crnu Goru i Srbiju ostane nepromijenjena.

„Postoji puni konsezus među članicama EU da je proširenje Unije na Zapadni Balkan prioritet“, rekao je on.

Rakočević je kazao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa i istrajna u namjeri da postane punopravna članica EU.

On je dodao je da će se, ukoliko Evropa propusti šansu da ubrza proces proširenja, otvoriti prostor za treće države.

One, kako je naveo Rakočević, ne dijele naše evropske vrijednosti, a imaju legitimnu namjeru da izvrše snažan uticaj na zemlje Zapadnog Balkana, što Crna Gora naročito dobro zna, imajući iskustvo iz 2016. godine.

Rakočević je, kako je saopšteno iz DPS-a, imao priliku da razgovara i sa članovima Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta i predsjednicima Odbora za vanjske poslove zemalja članica EU.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...