fbpx
NaslovnicaCrna GoraCP tuži SPC i opštinu Budva zbog najave gradnje hrama

CP tuži SPC i opštinu Budva zbog najave gradnje hrama

Podgorica, (MINA) – Crnogorski pokret (CP) podnio je novu krivičnu prijavu protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i opštine Budva, jer su, kako navode, nezakonito krenuli u projekat gradnje saborne crkve.

Kako prenosi Pobjeda, CP je podnio krivičnu prijavu zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju, zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službene isprave i fasifikovanja isprave.

Prijavu su procesuirali Vrhovnom državnom tužilaštvu, Odjeljenju za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Iz CP su naveli da je objavljeno da će Mitropolija crnogorskoprimorska SPC, u Budvi, na dobru crkve Svete Petke na gradskoj zaobilaznici, ubrzo početi izgradnju saborne crkve posvećene Svetom Marku.

„Iz cetinjske filijale SPC-a tvrde da je to zemljište njihovo vlasništvo, iako je crkva Svete Petke pravno lice u vlasništvu države Crne Gore. Gradnju je planirala na mjestu postojeće gradske kapele, koju je, kako Amfilohije neosnovano tvrdi, izgradila opština bez dozvole Beogradske patrijaršije i na njihovom zemljištu, i da će se ona morati izmjestiti da bi se uredilo mjesto za sabornu crkvu“, navodi se u prijavi CP.

Sa tim je, kako se dodaje u prijavi, neosnovano saglasna opštinska uprava.

„Na tom zemljištu, na osnovu dozvole opštine Budva, preduzeće HDL već gradi supermarket, a tik pored njega će se graditi i saborna crkva. Beogradska patrijaršija, predstavljajući se lažno kao vlasnik zemljišta, koje je u vlasništvu crkve Svete Petke, odnosno države, to zemljište već izdaje u zakup preduzeću HDL, i od toga ubira prihode koji joj ne pripadaju“, ističe se u prijavi.

Navodi se da su „takav status cetinjske filijale Beogradske patrijaršije, koji joj dozvoljava da crkvenim zemljištem u državnome vlasništvu u Budvi raspolaže kao sopstvenim vlasništvom, ubira rentu od njega, gradi na njemu, odlučuje o njegovoj namjeni“, omogućili nepoznati službenici opštine.

Dodaje se da su te nepoznate osobe počinile krivična djela – zloupotreba položaja u privrednom društvu, falsifikovanja javne isprave o vlasništvu sa namjerom da je Beogradska patrijaršija upotrijebi kao validan dokument, falsifikovanja službene isprave s neistinitom sadržinom, ovjerom pečatom, zloupotreba službenoga položaja prekoračenjem službenih ovlašćenja, s ciljem da se državni nanese šteta.

Iz CP su ponovili da Tužilaštvo mora da ima u vidu da cetinjska Mitropolija nikada nije bila vlasnik crkava i manastira u Crnoj Gori.

Najčitanije