CRBC tvrdi da im je dozvoljeno da vade šljunak iz Tare

24
foto: MANS

Podgorica, (MINA) – Predstavnici kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi autoput u Crnoj Gori, tvrde da imaju dozvolu za vađenje šljunka iz korita rijeke Tare.

Iz kompanije su Vijestima saopštili da je riječ o regulaciji korita, u skladu sa Glavnim projektom autoputa, i da su dozvolu dobili od Uprave za vode.

Oni međutim nijesu odgovorili zašto šljunak vade noću i da li na taj način ugrožavaju riblji fond.

“Regulacioni radovi se uglavnom odnose na formiranje nasipa, a prilikom ove regulacije se odvozi rječni nanos, koji se dijelom koristi za osiguranje nasipa, a dijelom za nasipanje prilaznih puteva. Ovaj materijal se ne koristi u druge svrhe, a navedeni radovi izvode se u skladu sa zakonskim propisima”, tvrde iz kompanije.

Iz CRBC-a su reagovali na navode članova Sportsko-ribolovnog kluba “Tara i Morača”, koji sui h optužili da noću vade šljunak iz Tare i na taj način mute vodu i ugrožavaju riblji fond.

Ribolovci su Vijestima dostavili snimak na kome se, kako tvrde, vidi da su šljunak vadili u srijedu, oko 23 sata.

Ribolovci su o svemu obavijestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju.

Zbog navodnog uništenja ribljeg fonda, Sportsko-ribolovni klub “Tara i Morača” pokrenuo je i sudski spor, a poslije tri ročišta Privredni sud se oglasio nenadležnim, zbog čega je predmet proslijedio Osnovnom sudu u Podgorici.

Prema izvještaju Prirodno-matematičkog fakulteta, u Tari 15 kilometara nizvodno od radilišta – nema živog svijeta.