fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će biti partner i čvrsta podrška Sjevernoj Makedoniji

Crna Gora će biti partner i čvrsta podrška Sjevernoj Makedoniji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora će nastaviti da bude partner i čvrsta podrška Sjevernoj Makedoniji na putu ka formalizovanju punopravnog članstva u NATO i inteziviranje evropske integracije, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je prisustvovao danas u Skoplju svečanoj sjednici parlamenta Sjeverne Makedonije na kojoj je inaugurisan novoizabrani predsjednik Stevo Pendarovski.

Svečanom izjavom pred narodnim poslanicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, diplomatskim korom, šefovima država i drugim visokim zvaničnicima, zvanično je počeo njegov petogodišnji mandat.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države u skladu sa Prespanskim sporazumom.

Darmanović je čestitao Pendarovskom rezultate predsjedničkih izbora, uz uvjerenje da će Sjeverna Makedonija nastaviti put daljeg napretka u pogledu evropske agende, socio-ekonomskog razvoja i prosperiteta države i njenih građana.

On je pozdravio stupanje na snagu Prespanskog sporazuma i potpisivanje Protokola o pristupanju NATO i odlučnost Vlade Sjeverne Makedonije da, kroz ustavne izmjene i sveobuhvatni pravno-društveni proces, riješi višedecenijski otvoreni bilateralni spor sa Grčkom.

“Crna Gora će nastaviti da bude partner i čvrsta podrška Sjevernoj Makedoniji na putu ka formalizovanju punopravnog članstva u NATO i inteziviranje evropske integracije, čime ćemo dodatno snažiti sveukupne bilateralne odnose”, kazao je Darmanović.

Pendarovski je istakao značaj regionalne saradnje i konstruktivnog pristupa rješavanju otvorenih pitanja u cilju jačanja stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana.

On se zahvalio na kontinuiranoj podršci Crne Gore, naročito u kontekstu pridruživanja NATO-u i reformskim procesima na liniji učvršćivanja evropskog puta Sjeverne Makedonije.

“Sagovornici su izrazili uvjerenje i da će odnosi i saradnja Sjeverne Makedonije i Crne Gore biti kontinuirano unaprjeđivani i u narednom periodu, te dodatno osnaženi budućim savezništvom u Alijansi”, kaže se u saopštenju.

Darmanović je na marginama svečane sjednice Sobranja razgovarao sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem, Bugarske Rumenom Radevim, Albanije Ilirom Metom i Kosova Hašimom Tačijem.

Saopšteno je da su upriličeni bilateralni susreti sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije i drugih država regiona.

Najčitanije