fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora će se oduprijeti hibridnim prijetnjama

Crna Gora će se oduprijeti hibridnim prijetnjama

Podgorici, (MINA) – Kampanja dezinformisanja i izazivanja panike može loše uticati na cjelokupno društvo i državu, ocijenio je generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović, i poručio da će se Crna Gora tome uspješno oduprijeti i očuvati mir.

Ivanović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kazao da su država, Vlada i taj resor odlučni da se odupru svakoj vrsti pokušaja narušavanja stabilnosti i ugrožavanja sloboda i prava građana da budu pravovremeno, tačno i istinito informisani.

“Sve ovo što vidimo ovih dana spada u hibridne prijetnje, koje su nekonvencionalnog karaktera”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, hibridne prijetnje su su koordinirane aktivnosti koje su usmjerene protiv demokratskih društava i institucija sistema.

“Obuhvataju sajber napade, kampanje dezinformisanja, razne oblike ekonomskog, političkog i svakog drugog pritiska, kojima se nastoji izvršiti uticaj na funkcionisanje institucija i proces donošenja odluka”, istakao je Ivanović.

On je kazao da se uzimajući u obzir iskustvo iz 2016., ali i činjenicu da je ovo izborna godina, pristupilo jačanju nacionalnih kapaciteta za suprotstavljanje hibridnim djelovanjima.

Ivanović je podsjetio na posjetu NATO eksperata, koja je bila prilika za razmjenu iskustava, usvajanje novih znanja i bolje razumijevanje same prirode izazova.

To je, kako je kazao, od velikog značaja, budući da aktivnosti hibridnog karaktera mogu imati ozbiljne posljedice i po regionalnu stabilnost i usporiti integracione procese.

“Efikasan odgovor na te vrste izazova zahtijeva jačanje odgovarajućih institucionalnih kapaciteta i unutrašnje otpornosti i Crna Gora predano radi sa saveznicama kako bi zaštitila svoje gradjane. Tako će biti i u narednom periodu, jer je za sve nas najvažnije očuvanje mira i stabilnosti”, zaključio je Ivanović.

Video materijal dostavilo je Ministarstvo odbrane.

Najčitanije