fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da jača nezavisnost pravosuđa

Crna Gora da jača nezavisnost pravosuđa

Podgorica, (MINA) – Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji (EU) čeka još posla, naročito na jačanju nezavisnosti i profesionalnosti pravosuđa, ocijenio je novoimenovani šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP), Vladimir Bilčik.

„Potpuno funkcionalni Sudski savjet i Ustavni sud su od najvećeg značaja za dobro funkcionisanje demokratske Crne Gore, pa ćemo posebno obratiti pažnju na razvoj događaja u ovoj oblasti“, rekao je Bilčik u intervjuu Vijestima.

On je naveo da je Crna Gora najnaprednija država koja trenutno pregovara o pristupanju EU i da je nastavila da pokazuje napredak u pristupanju u poslednjoj deceniji.

„Međutim, važno je da zamah stvoren prije nekoliko godine ne blijedi, već da nastavi da raste“, istakao je Bilčik.

Vladavina prava i temeljno slobode, dodao je on, ključne su za napredak u procesu pridruživanja.

„Izvještaj Evropske komisije pokazuje da je postignut određeni napredak u pravosuđu i osnovnim pravima, kao i u pravdi, slobodi i bezbjednosti. Crna Gora je u ovoj oblasti umjereno pripremljena, ali nema napretka u slobodi izražavanja i medija“, ukazao je Bilčik.

On je poručio da će posebnu pažnju tokom mandata obratiti na položaj novinara i slobodu medija u Crnoj Gori, ali i širem regionu Zapadnog Balkana.

„Garantovana sloboda izražavanja, sloboda medija i živopisan medijski pejzaž su važni pokazatelji stanja demokratije u državi“, rekao je Bilčik.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...