fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da ostane lider u EU integracijama

Crna Gora da ostane lider u EU integracijama

Podgorica, (MINA) – Za Crnu Goru je važno da ostane lider u evropskim integracijama i zadrži entuzijazam na putu ka Evropskoj uniji (EU), a Unija će naći načina da riješi unutrašnje probleme, kazala je ambasadorka Bugarske u Podgorici, Meglena Plugčieva.

Ona je kazala da je proširenje, kako god to sada izgledalo, i dalje visoko na agendi Brisela i članica EU.

“Crna Gora će se, kao ostale države Zapadnog Balkana, naći pod njenim okriljem. Proširenje je naš zajednički interes”, rekla je Plugčieva intervjuu Dnevnim novinama.

Kako je navela, da nigdje na svijetu ne postoji savez sa tolikim stepenom demokratije, zaštite ljudskih i socijalnih prava kakvi su u EU.

“Čvrsto sam uvjerena da EU neće dozvoliti da se Zapadni Balkan, sa bijelog platna na mapi Evrope, pretvori u crnu rupu”, kazala je Plugčieva.

Ona je ocijenila da je odgađanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bilo razočaravajuće za te države, za čitav region, ali i za Crnu Goru koja je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija i koja očekuje da bude prva sljedeća članica EU.

“Ovu odluku treba gledati iz malo šire perspektive i razmišljati o tome kako od trenutnog minusa napraviti plus. To sa jedne strane znači da ne samo Sjeverna Makedonija i Albanija, nego i sve države Zapadnog Balkana treba da se mobiliziraju i da još više rade na reformama”, navela je ambasadorka.

Ona je istakla da, s druge strane, EU treba da svoje probleme što prije riješi i da što prije preduzme mjere na oživljavanju procesa proširenja.

“Bugarska poručuje Crnoj Gori da nikako ne smije da se demotiviše već da, kao i do sada, nastavi da bude hrabra, zadrži entuzijazam i motivaciju, jer zaslužuje da bude dio EU, kao i kompletan region Zapadnog Balkana”, rekla je Plugčieva.

Najčitanije