fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora da ubrza proces zatvaranja poglavlja

Crna Gora da ubrza proces zatvaranja poglavlja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora da ubrza proces zatvaranja poglavlja koja su otvorena u procesu pregovora sa Evropskom unijom (EU), kazao je potpredsjednik njemačkog Maršal fonda Ivan Vejvoda.

Prema njegovim riječima, taj posao nije nimalo lak, ali on zavisi isključivo od Crne Gore i obaveza koje ispuni kao zemlja kandidat.

„Crna Gora mora ubrzati proces zatvaranja poglavlja koja su otvorena u procesu pregovora sa EU“, rekao je Vejvoda Pobjedi.

On je naveo da je pred Crnom Gorom „domaći zadatak“, koji mora što prije da završi.

„Ukoliko ste dobar đak sješćete i završićete vaše obaveze. Naravno, to nije nimalo lako. Pojedina poglavlja su veoma teška. Ekološko poglavlje će, na primjer, trajati duže od nekih drugih, ali bi trebalo ona takozvana lakša poglavlja da budu zatvorena što prije“, kazao je Vejvoda.

On je istakao da, bez obzira na to što stvari sada izgledaju drugačije, EU nikada nije odlustala od politike proširenja na Zapadni Balkan.

Vejvoda to potvrđuje tim što od održavanja Solunskog samita 2003. godine, na kome je jasno poručeno da Unija otvara svoja vrata za nove članice, nije poslata nijedna zvanična poruka koja se kosi sa tim obećanjem.

„Međutim, činjenica je da njihovi unutrašnji problemi, ne samo sa Bregzitom, nego i sa rastom desnice i spoljnim izazovima koji se tiču uticaja Rusije i Kine, Evropu dovode u situaciju da bude opreznija kada je u pitanju ispunjavanje zadatih kriterijuma, naročito onih koji se tiču usklađivanja sa evropskim pravnim okvirom“, kazao je Vejvoda.

On je naveo da velike nade polažu u novi sastav Evropske komisije (EK) od koje se očekuje da Evropu učini mnogo značajnijom geostrateškom silom nego što je to ona danas.

Vejvoda je dodao da je novoimenovana predsjednica EK Ursula for der Lajen najavila da će to biti geopolitička komisija i da je značajno to što je Španac novi visoki predstavnik za spoljnu politiku.

„On je iskusni diplomata i najavili su da će, što se tiče našeg regiona, postaviti specijalnog izvijestioca. Pominju se još neka imena koja su, po mom mišljenju, vrlo pozitivna. Čini mi se da će gledati da ojačaju ulogu Evrope u svijetu“, kazao je Vejvoda.

On smatra da je rđava poruka za Zapadni Balkan to što na posljednjem sastanku Savjeta ministara EU ponovo nije dato zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

„Očekujem da će, bar Sjeverna Makedonija dobiti poziv, ukoliko nijesam potpuno naivan i ne vidim nešto“, naveo je Vejvoda.

Prema njegovim riječima, ukoliko ni Sjeverna Makedonija, ni Albanija ne dobiju poziv to će dovesti u pitanje kredibilitet evropskog projekta, ne samo u regionu, nego uopšte, sposobnost Evrope da bude geopolitička sila u jednom svijetu gdje moć Kine raste i gdje Amerika, pod Trampom, vodi jednu nepredvidivu politiku.

„U tom smislu bi bilo jako važno da evropski lideri shvate koji je značaj te odluke“, smatra Vejvoda.

Najčitanije