fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora je čvrst i pouzdan saveznik Alijanse

Crna Gora je čvrst i pouzdan saveznik Alijanse

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je, učešćem u važnim NATO misijama i spremnošću da izdvoji dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, pokazala da je čvrst i pouzdan partner Alijanse, ocijenio je generalni sekretar tog saveza, Jens Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, bezbjednost i stabilnost Zapadnog Balkana su izuzetno važni za NATO.

»Mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu. To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a«, rekao je Stoltenberg Pobjedi.

Kako je naveo, Crna Gora doprinosi evroatlantskoj sigurnosti.

»Prvo je to činila kao partner, a sada kao punopravni član našeg saveza. Kao što sam rekao, vaša zemlja ima značajan uticaj na razvoj i održivost avganistanskih sigurnosnih snaga i institucija ove zemlje, kroz raspoređivanje trupa u našoj misiji „Odlučna podrška“ u Avganistanu«, kazao je Stoltenberg.

On je podsjetio da se Crna Gora pridružila misiji KFOR-a na Kosovu.

On je rekao da žali zbog odluke kosovske Skupštine koja je izglasala nedavno set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih snaga bezbjednosti u Vojsku Kosova, uprkos upozorenju NATO-a da je pogrešno vrijeme za to.

»Iako je u načelu tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vrijeme«, rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, NATO podržava razvoj Kosovskih snaga bezbjednosti u okviru njihovog
trenutnog mandata.

»Sa promjenom mandata, Sjevernoatlantski savjet će morati da preispita nivo angažovanja NATO sa Kosovskim snagama bezbjednosti«, rekao je Stoltenberg.

Najčitanije