fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora na začelju po zastupljenosti žena u Skupštini

Crna Gora na začelju po zastupljenosti žena u Skupštini

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je sporo napredovala po pitanju zastupljenosti žena u parlamentu, ali je danas, sa 24 odsto poslanica u Skupštini, na začelju u regionu, saopšteno je iz Ženske političke mreže.

Iz ŽPM su podsjetili da je na današnji dan prije osam godina po prvi put su u izborni zakon Crne Gore uvedene kvote za manje zastupljeni pol, što je bio ključni korak na putu ostvarenja Ustavom zagarantovane ravnopravnosti žena i muškaraca i političkih prava žena.

“Iako su žene Ustavom iz 1946. godine dobile pravo da biraju i budu birane, Crna Gora je sporo napredovala i danas, sa 24 osto žena u Skupštini i dalje je na začelju u regionu”, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da je Skupština Crne Gore izglasala kvote za manje zastupljeni pol na sjednici 8. septembta 2011. godine, prilikom usvajanja osme izmjene izbornog zakona, prihvatajući inicijativu naprednih političarki nakon izuzetno zahtjevne, višegodišnje borbe.

Iz ŽPM su rekli da je, i pored činjenice da je pitanje kvota otvarano prilikom svake izmjene izbornog zakona, trebalo punih 13 godina i osam zmjena da se konačno usvoji obaveza da na izbornim listama mora biti najmanje 30 odsto žena.

„U tom trenutku u Skupštini, od 81 poslanika bilo je samo devet žena, ili svega 11 odsto od ukupnog sastava parlamenta. I tada i sada, više od 50 odsto biračkog tijela u Crnoj Gori su žene“, ističu iz ŽPM.

Koordinatorka ŽPM političku participaciju, Snežana
Jonica kazala je da osam godina nakon uvođenja kvota ŽPM traži dalje unaprjeđenje izbornog zakona, a jedan od ključnih zahtjeva je uvođenje zakonske norme o učešću najmanje 40 odsto žena na listama.

„Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost muškaraca i žena, sve političke partije, svojim političkim programima i svakodnevnim obraćanjima javnosti, snažno zastupaju demokratizaciju društva, te su se stvorili svi uslovi da se zahtjev Ženske političke mreže ispune“, istakla je Jonica.

U susret izmjenana izbornog zakonodavstva, Ženska politička mreža najavila je kampanju „Vijek borbe za politička prava žena“, koju podržava UNDP.

Najčitanije