fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora peta u Skoplju

Crna Gora peta u Skoplju

Skoplje, (MINA) – Atletska reprezentacija Crne Gore nastup na ekipnom prvenstvu Evrope – treća grupa u Skoplju završila je na petom mjestu sa 283 boda.

Crnogorski atletičari i atletičarke, koji su nakon prvog takmičarskog dana na stadionu Toše Proeski bili sedmi, ponovili su najbolji dosadšnji rezultat na ekipnom kontinentalnom šampionatu.

U odnosu na takmičenje u malteškom gradiću Marsa juna 2017. godine, iako oslabljeni bez višebojca Darka Pešića i sprinterki Kristine Dubak i Sare Ratknić, osvojili su 40 bodova više.

Upisali su danas dvije pobjede, dok su po jednom završili na drugom, trećem i četvrtom mjestu.

Trijumfovali su Danijel Furtula u bacanju diska (60,32) i Marija Vuković u skoku u vis (184), Ljiljana Matović u skoku u dalj osvojila je drugo mjesto (5,83), dok je treća bila Krstina Rakočević u bacanju kugle (14,88).

Rakočević je juče bila srebrna u bacanju diska, a isto odličje pripalo je i Tomašu Đuroviću u kugli.

Kao četvrtoplasirani, sa ličnim rekordom, završio je Miloš Popović u skoku s motkom (4:21), dok su peti bili Slađana Perunović na 5.000 metara (17:56,07), Amir Papazi u bacanju koplja sa novim ličnim i juniorskim rekordom Crne Gore (62,55) i muška štafeta 4×400 u sastavu Edin Erović, Aleksandar Miletić, Matija Đurović i Emir Ćatović (3:23,19).

Perunović je juče bila četvrta na 3.000, a peta na 3.000 hiljade stipl.

Furtula, koji je jučerašnji nastup u bacanju kladiva završio kao četvrtoplasirani, kazao je da je zadovoljan plasman i činjenicom da je ekipi donio 13 bodova.

“Nijesu bili idealni uslovi za disk, bilo je vruće. Želio sam bolji rezultat, ali to nije sada toliko ni bitno. Najbitnije je da sam donio maksimalan broj bodova i pomogao reprezentaciji da osvoji peto mjesto. To je više nego što se očekivalo, imajući u vidu sve probleme koje smo imali i odsustvo nekih takmičara”, kazao je Furtula agenciji MINA.

Crnogorska rekorderka u skoku u vis, Marija Vuković kazala je da je najvažnije da je osvojila maksimalan broj bodova i dala doprinos osvajanju petog mjesta.

“Sa rezultatom nijesam zadovoljna, ali imajući u vidu da sam bila povrijeđena to i nije loše. Zadovoljna sam što sam osvojila najviše bodova i pomogla ekipi da ostvari dobar plasman”, kazala je Vuković.

Matović, koja je u Skoplju nastupila u četiri discipline, naglasila je da je zadovovoljna nastupom i rezultatima.

“Bila sam na nivou svojih najboljih rezultata u sve četiri discipline i vjerujem da sam dala veliki doprinos. Ostvarili smo veliki uspjeh, jer niko nije očekivao da ćemo biti peti. Obećali smo da ćemo se boriti i to smo i uradili”, kazala je Matović.

Perunović, koja je u Skoplju trčala četiri trke, kazala je da je zadovoljna što je reprezentaciji donijela 33 boda.

“Nijesam jurila rezultat zbog nastupa u četiri discipline. Zadovoljna sam plasmanom, posebno jer nijesmo očekivali peto mjesto”, rekla je Perunović.

Kao sedmoplasirani završili su Ana Bošković u bacanju kladiva (41,73) i Ana Mrvaljević na 100 metara sa preponama (15,85), dok su osmo mjesto osvojili Vesna Pavlićević na 1.500 metara (5:10,88), Jovica Božović u troskoku (13,39) i ženska štafeta 4×400 u sastavu Marija Živković, Vesna Pavlićević, Ana Mrvaljević i Slađana Perunović.

Kroz cilj, kao deveti, prošli su Aleksandar Miletić na 800 (1:56,20), Goran Petrić na 3000 stipl (10:49,79) i Miloš Dragović sa ličnim rekordom na 3.000 metara (9:15,62), dok je deseti bio Dragan Pešić na 110 metara sa preponama (19,66).

Crnogorski predstavnici na 200 metara Kristijan Subotić (22,84) i Marija Živković (28,54) završili su na 11, odnosno 12. mjestu.

Selektor Osman Erović čestitao je crnogorskim takmičarima na postignutim rezultatima u Skoplju.

“Ostvarili smo dobar plasman u jakoj konkurenciji, oslabljeni i sa zdrastvenim problemima koje smo imali. Zadovoljan sam, hvala svim takmičarima i stručom štabu. Hvala i čelnicima saveza koji sve ovo pripremili, a mi sproveli u djelo. Biti peti u konkurenciji 13 država je rezultat iznad očekivanja”, kazao je Erović.

Čestitke takmičarima i stručnom štabu uputio je i predsjednik Atletskog saveza Gojko Banjević, koji je naglasio da je reprezentacija ostvarila uspjeh iako značajno oslabljena.

“Naši atletičari su pokazali da imaju i nose duh reprezentacije. Većina njih je i napravila svoje lične rekorde i samim tim pokazali su svoju izuzetnu želju i borbenost da daju svoj maksimum za boje reprezentacije koje nose. Svima njima, sekektoru, nacionalnim trenerima kao i svim ostalim koji su bili dio ove reprezentacije, upućujem srdačne čestitke za izuzetan uspjeh u vanrednoj situaciji”, kazao je Banjević.

On je naglasio da crnogorska selekcija ima velike šanse da se nada da u narednom periodu bude u konkurenciji za viši rang.

Plasman u viši rang izborio je Island, koji je iskoristio suspenziju muške štafete do tada vodeće Srbije i preuzeo prvo mjesto sa 430 bodova.

Srbija, koja je završila na drugom mjestu sa tri boda manje, uložila je žalbu, čiji će epilog biti poznat do ponoći.

Bosna i Hercegovina osvojila je treće mjesto i 385 bodova i ima osam više od Moldavije.

Šampionat u Skoplju okupio je 13 reprezentacija sa oko 500 takmičara.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...