fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora veoma cijeni podršku Estonije na putu ka EU

Crna Gora veoma cijeni podršku Estonije na putu ka EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora veoma cijeni podršku Estonije na putu ka Evropskoj uniji (EU), naročito uzimajući u obzir uspjeh te, ali i drugih zemalja Baltika u procesu integrisanja u evropske strukture, rekao je šef crnogorske diplomatije Srđan Darmanović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova primio u nastupnu posjetu ambasadorku Estonije u Crnoj Gori, Kristi Karelson.

Darmanović je Karelson poželio uspješan mandat i osvrnuo se na odlične i prijateljske odnose koje Crna Gora ostvaruje sa Estonijom.

„Crna Gora veoma cijeni podršku Estonije na putu ka EU, naročito uzimajući u obzir uspjeh Estonije, ali i drugih zemalja Baltika u procesu integrisanja u evropske strukture“, rekao je Darmanović.

On je pozdravio održavanje predstojećih bilateralnih konsultacija između ministarstava vanjskih poslova Crne Gore i Estonije, što će biti prilika za sagledavanje i evaluaciju dosadašnje saradnje i planiranje daljih aktivnosti.

Karelson se saglasila da će konsultacije pružiti dodatan impuls u pravcu jačanja saradnje u svim, a naročito u oblastima ekonomije, turizma i poljoprivrede, kao i rasta investicija.

One će, kako je dodala, poslužiti kao platforma da Estonija još jednom potvrdi podršku evropskim integracijama Crne Gore.

Karelson je pozdravila planirano pristupanje Crne Gore NATO Centru izvrsnosti za kooperativnu sajber odbranu u Talinu i na toj liniji istakla mogućnost saradnje i prenosa know-how Crnoj Gori u oblastima sajber bezbjednosti i hibridnih prijetnji.

Sagovornici su pozdravili kvalitetnu saradnju i partnerske odnose u okviru NATO-a, a Darmanović je posebno zahvalio na podršci i spremnosti Estonije da Crnoj Gori pruži ekspertizu u oblasti evropskih integracija.

“Obostrano je izraženo zadovoljstvo predstojećom zvaničnom posjetom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Estoniji, uz ocjenu da će dati novi podsticaj snaženju međudržavnih i prijateljskih veza između naših zemalja i naroda, ali i jačanju političkih kontakata i dijaloga na najvišem nivou”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije