fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora zainteresovana za saradnju sa Japanom

Crna Gora zainteresovana za saradnju sa Japanom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora zainteresovana je da u saradnji sa Japanom, koji je jedan od vodećih globalnih lidera, unaprijedi znanja u oblasti informatičkih tehnologija, proizvodnje hrane, održive energije i zdravstva, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je na sastanku sa ambasadorom Japana, Junićijem Marujamom, podijelio impresije sa ceremonije ustoličenja japanskog cara Naruhita i dodao da je prisustvo takvom događaju predstavljalo čast za Crnu Goru i njega.

Đukanović je podsjetio na razgovor sa premijerom Japana Abeom, tokom kojeg je podijeljeno zadovoljstvo međudržavnim odnosima i iskazana snažna podrška za lidersku poziciju Crne Gore u procesu integracija i spovođenju reformi.

„Tom prilikom ohrabreni su još čvršći odnosi dvije države i podstaknuta tješnja saradnja u oblastima nauke i tehnologije, biznisa i investicija, važnih za dalji razvoj i napredak crnogorskog društva“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, na toj liniji inicirano je formiranje međudržavnog tima u kojem bi se našli naučnici, istraživači i predstavnici vlada kako bi konkretizovali polja za buduću saradnju i zajednički sagledali potrebe unapređenja ugovornog okvira za saradnju.

Đukanović je naglasio interes Crne Gore da u saradnji sa državom koja je jedan od globalnih lidera, unaprijedi znanja u oblasti informatičkih tehnologija, proizvodnji hrane, održive energije i zdravstva.

Marujama je kazao da je zahvalan Đukanoviću na posjeti Japanu i potvrdio opredijeljenost te zemlje da produbi saradnju sa Crnom Gorom slijedeći njene razvojne politike.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti većeg prisustva japanskih investitora i modeli unapređenja poslovnog ambijenta.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu