fbpx
NaslovnicaMINA ServisiCrnogorski stonoteniseri u polufinalu

Crnogorski stonoteniseri u polufinalu

Helsingborg, (MINA) – Stonoteniska reprezentacija Crne Gore plasirala se u polufinale i obezbijedila bronzanu medalju u ekipnom dijelu Evropskog prvenstva za osobe sa invaliditetom u Helsingborgu.

Crnogorski tim, u sastavu Filip Radović, Luka Bakić i Dejan Bašanović, savladao je u trećem kolu selekciju Španije 2:0 i drugim uzastopnim trijumfom, kao drugoplasirani u B grupi, izborio polufinale. Slavio je i protiv Rusije 2:0, a jedini poraz upisao je od Francuske, na startu ekipnog dijela, 2:1.

To je druga medalja za crnogorski stoni tenis u Heldingborgu, nakon što je Radović bio srebrni u pojedinačnoj konkurenciji. Španija, koja je nastupala u sastavu Huan Bautista Gonzales Peres, Horhe Kardona i Hoze Manuel Ruis Rejes, završila je kao treća u grupi i poslije više od deset godina ostala bez medalje u klasi S10. Crna Gora je povela trijumfom dubla Radović i Bakić protiv Kardone i Rejesa Ruiza 3:2 (11:8, 5:11, 11:4, 6:11 i 11:9).

Pobjedu i plasman u polufinale potvrdio je Radović, pobjedom protiv drugog nosioca i petog igrača svijeta, Ruiza Rejesa 3:2 (4:11, 11:6, 12:10, 8:11 i 11:9). Radović je kazao da je srećan što je crnogorska reprezentacija u ekipnoj konkurenciji izborila polufinale i obezbijedila medalju.

“Pobijedili smo Španiju, srebrnu sa Paraolimpijskih igara iz Rio de Žaneira, u dva dramatična meča, nakon pet setova. Srećan sam što sam osvojio dvije medalje i što smo ostvarili usojeh koji niko nije mogao da predvidi. Značaj medalje je i što smo prvi put u istoriji crnogorskog paraolimpizma osvojili medalju kao ekipa”, kazao je Radović agenciji MINA. Prema riječima njegovog partnera u dublu, Luke Bakića, ostvaren je vrhunski sportski rezultat u Helsingborgu.

“Presrećan sam, za ovo sam trenirao i radio cijeli život. Nijesamo imali laku grupu, bilo je teško, ali smo uspjeli. Veliko hvala Radoviću na sjajnoj igri. Predstoji nam naporan rad do ispunjenja još jednog cilja, plasmana na Paraolimpijske igre u Tokiju”, kazao je Bakić. Crna Gora će u polufinalu, sjutra u devet sati, igrati sa Poljskom, prvoplasiranom selekcijom A grupe. Poljska je zvanični evropski i svjetski prvak u ekipnoj konkurenciji. Drugog finalistu odlučiće duel Francuske i Velike Britanije.

Finalni duel počeće u 14 sati i 15 minuta. U pojedinačnom dijelu Filip Radović osvojio je srebrnu medalju, treću na Evropskim prvenstvima u karijeri. On je na prethodna dva šampionata, u Vejlu 2015. i Laškom dvije godine kasnije, bio bronzani.

Ostali crnogorski predstavnici, Luka Bakić i Dejan Bašanović debitantski pojedinačni nastup na Evropskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u Helsingborgu završili su u grupi. Šampionat Evrope okupio je 296 takmičara iz 35 država Evrope.

Najčitanije