fbpx
NaslovnicaCrna GoraOd septembra na listi novi ljekovi

Od septembra na listi novi ljekovi

Podgorica, (MINA) – Komisija Ministarstva zdravlja za ocjenu ispunjenosti kriterijuma za stavljanje lijeka na Listu ljekova donijeće odluku o dopuni kojom će se na ovoj listi, od septembra, naći do 50 novih medikamenata.

U završnoj fazi su pregovori sa predstavnicima oko 20 farmaceutskih kuća koji su ponudili nove ljekove iz svoje palete, piše Pobjeda.

Iz Ministarstva su kazali da je Komisija pripremila dopune nove Liste ljekova i poslije dodatnih kontrola i administrativnih obaveza, oni bi trebalo da budu u primjeni od septembra.

Prema saznanjima Pobjede, na Listi će se naći više ljekova iz oblasti oftalmologije, kao i za zarazne bolesti, a prvenstveno za HIV i hepatitis.

“Cilj nam je da svaka nova lista ljekova nadmaši prethodnu, bude bolja i kvalitetnija i da omogući što veću dostupnost i ljekarima i pacijentima savremenih terapijskih opcija za liječenje svih bolesti”, kazali iz Ministarstva.

Oni su objasnili Lista ljekova revidira najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češće.

“Od stupanja na snagu prve revizije Liste ljekova, koja je u primjeni od 1. marta prošle godine, ona je već revidirana dva puta”, dodali su iz Ministarstva.

Na aktuelnoj Listi je 1.178 ljekova, a taj broj, pojasnili su, odnosi se na sve farmaceutske oblike i različite koncentracije/jačine lijeka u okviru 554 pojedinačna lijeka.

Lista ljekova sastoji se od osnovne i doplatne, koja sadrži ljekove koji su terapijska alternativa ljekovima sa osnovne liste i oni se osiguraniku obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste.

Razliku do punog iznosa cijene lijeka na doplatnoj listi ljekova plaća osiguranik.

“Za 70 ljekova od ukupno 94, koliko ih se nalazi na doplatnoj listi, doplata je manja od jednog EUR. Ljekovi koji su sastavni dio doplatne liste realizuju se samo preko apoteka sa kojima Fond ima ugovorene odnose”, pojasnili su iz Ministarstva.

Najčitanije