fbpx
NaslovnicaMINA SvijetProtivnici referenduma slave ispred parlamenta u Skoplju

Protivnici referenduma slave ispred parlamenta u Skoplju


Skoplje, (MINA) – Oko hiljadu makedonskih građana okupilo se ispred parlamenta u Skoplju kako bi proslavilo slab odziv na referendum o promjeni imena Makedonije.

Birališta na referendumu u Makedoniji o imenu države, zatvorena su u sedam sati, a pola sata prije završetka glasanja zabilježena je izlaznost od 34 odsto.

Predstavnici grupe “Bojkot” postavili su ispred Sobranja Makedonije binu, nose državne zastave i pjevaju patriotske pesme, prenose agencije.

Oni slave “neuspeh” referenduma, zahvaljujući kojem je, kako navode, sačuvan identitet Makedonaca.

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski ocijenio je da je referendum o promjeni imena države bio neuspješan i da je “narod pokazao” da Dogovor sa Grčkom ne prolazi.

“Ovo je Makedonija. Činjenica je da Dogovor sa Grčkom nije dobio “zeleno svijetlo”. Vlada Zorana Zaeva je delegitimisana. Zaev je doživio poltički debakl”, rekao je Mickoski na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mjesta.

Na osnovu 50 odsto prebrojanih listića, 90,81 odsto građana Makedonije koji su izašli na referendum glasalo je “ZA”, dok je 6,18 odsto bilo protiv, podaci su sa sajta Državne izborne komisije Makedonije.

Najčitanije