fbpx
NaslovnicaMina SportSjutra svečana akademija u čast jubileja

Sjutra svečana akademija u čast jubileja

Podgorica, (MINA) – Paraolimpijski komitet (POK) Crne Gore sjutra će, svečanom akademijom, obilježiti deset godina od međunarodnog priznanja, saopšteno je iz krovne crnogorske asocijacije osoba sa invaliditetom.

Prije deset godina, 22. novembra 2009, na generalnoj Skupštini u Kuala Lumpuru, POK postao je punopravni član Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

“Na akademiji će premijerno bti prikazan dokumentarni film Živimo naše snove, poznatog crnogorskog reditelja Nikole Vukčevica, kojim ćemo podsjetiti na naše početke, razvoj i najznačajnije rezultate naših paraolimpijaca”, saopšteno je iz POK-a.

Navodi se da će gost crnogorskog paraolimpijskog pokreta na akademiji biti predsjednik Evropskog paraolimpijskog komiteta Ratko Kovačić.

Najavljeno je da će se paraolimpicima i gostima obratiti i Ministar sporta i mladih Crne Gore Nikola Janović.

Saopšteno je da će na akademiji biti uručena i priznanja najuspješnijim sportistima u 2019. godini.

Priznanje za najuspješnijeg crnogorskog paraolimpijca dobiće stonoteniser Filip Radović, osvojač srebrne i bronzane medalje na seniorskom prvenstvu Evrope u Helsingborgu.

Srebrnu medalju osvojio u singlu, a bronzanu ekipno.

Bio je i zlatni na Evropskim igrama mladih u Lahtiju, u konkurenciji igrača do 23 godine, a osvajao je i medalje na mastersima u Linjanu, Laškom i Lahtiju.

Radović zauzima treće mjesto na seniorskoj rang listi u klasi S10, dok je u konkurenciji juniora na čelnoj poziciji.

Najuspješnija reprezentacija je stonoteniska reprezentacija Crne Gore, koja je u sastavu Filip Radović, Luka Bakić i Dejan Bašanović osvojila bronzanu medalju na EP u Helsingborgu, prvu ekipnu u istoriji crnogorskog paraolimpijskog sporta.

Hajuspješniji trener je Nikolae Lupulesku, trener Filipa Radovića i stonoteniske reprezentacije Crne Gore.

Za najuspješnijeg mladog sportistu izabran je džudista Adnan Kujović, koji je bio četvrti na Evropskim igrama mladih paraolimpijaca u konkurenciji osoba sa smetnjama vida.

Priznanje za izuzetan sportski rezultat dobiće šahista Predrag Nikač, zlatni sa pojedinačnog svjetskog prvenstva za osobe sa smetnjama vida iz Kaljarija, kao i golbal reprezentacija Crne Gore, koja je igrala finale Evropskog prvenstva C divizije u italijanskoj Lakvili.

Svečanost u podgoričkom hotelu Ramada počeće u 18 sati.

Najčitanije

Perović puštena da se brani sa slobode

Podgorica, (MINA) - Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović puštena je da...