fbpx
NaslovnicaMINA SvijetVeliki rast liberala, uspjeh Orbana, Le Pen i Salvinija

Veliki rast liberala, uspjeh Orbana, Le Pen i Salvinija

Brisel, (MINA) – Institucije Evropske unije u narednom mandatu vodiće narodnjaci i socijaldemokrati, ali će morati da uključe i liberale, koji su ostvarili veliki rast u broju poslaničkih mjesta na izborima završenim u nedjelju, pokazali su izbori za Evropski parlament (EP).

Konačni preliminarni rezultati za Evropski parlament pokazali su da su prva mjesta u ovoj instituciji zadržale tradicionalne partije desnog i lijevog centra, ali da su doživjele ozbiljan gubitak u broju stolica u parlamentu.

Liberali su ostvarili značajan rast, a u Francuskoj, Italiji i Mađarskoj desničari, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U novom sazivu EPP – Klub poslanika Evropske narodne stranke (hrišćanski demokrati) dobio je 178 poslaničkih mjesta, a imao je 216, S&D – Klub poslanika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu sada ima 152, a prije je imao 185, ECR – Evropski konzervativci i reformisti pao je na 61, sa 77 koliko je imao.

ALDE – Klub poslanika Saveza liberala i demokrata za Evropu porastao je na 108 poslanika, sa 69 koliko je imao, GUE/NGL Konfederalni klub poslanika Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene levice je pao na 39 poslanika, sa 52 koliko je imao.

Zeleni/ESS – Klub poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza sada ima 67, a prije je imao 52, EFDD – Klub poslanika Evrope slobode i demokratije porastao je sa 42 na 53 poslanička mjesta, ENS – Klub poslanika Evrope nacija i sloboda takođe sada ima 55 poslanika, dok je prije imao 36, a NI – Nezavisni poslanici sada ima tek 7 mjesta, dok je prije brojao 20.

Budući da nijedna od tradicionalnih partija ne može da ima većinu u parlamentu, one su potvrdile spremnost da sarađuju sa bliskim partijama kako bi se radilo za dobrobit Evrope.

Predstavnici Narodnjaka i Socijaldemokrata su potvrdili spremnost da zajedno sarađuju i uključe i liberale u pronalazak programa za narednih pet godina.

Predstavnik Narodnjaka Martin Veber, koji je i kandidat za predsjednika Evropske komisije iz ove grupacije je potvrdio da oni neće ni u kom slučaju sarađivati ni sa ekstremnom ljevicom niti desnicom.
Frans Timmermans, kandidat Socijaldemokarata, je takođe potvrdio da nikad neće postiće sporazum sa ekstremnom desnicom. Sve ostale partije koje imaju viziju progresivne Evrope za Timermansa su prihvatljive.

Margret Vestager, predstavnica Liberala i kandidatkinja za najvišu poziciju u EU institucijama, je naglasila da su rezultati ovih izbora signalizirali neophodnost promjena.
“Ovo nije više parlament koji im dvije većinske partije. Monopol moći je uništen”, poručila je Vestager.

Ona je podvukla da je njena politička grupacija otvorena za nove koalicije, ali za one koje su spremne da naprave promjene. Ona je posredno istakla da vidi liberalnog kandidata kao budućeg predsjednika Evropske komisije.

Liberali su već najavili da će zatražiti kompromis u poljima poput klimatskih promjena, taksama i migrantskoj krizi.

Šef liberala u prethodnom sazivu Evropskog parlamenta Guy Verhofstadt je najavio da će njegova politička grupacija sada biti ključna i u procesima koji će uslijediti posle inauguracije novog saziva Evropskog parlamenta, gdje se uključuje i imenovanje nosilaca ključnih funkcija u EU institucijama.

“Nećemo da se ponovi ono što se ponavljalo u prethodnim prilikama, kada su dvije glavne partije (narodnjaci i socijaldemokrate) odlučivale o programu i imenovanju predsjednika Evropske komisije”, istakao je Verhofstadt.

Najčitanije