fbpx
NaslovnicaCrna GoraDijalog o tehničkoj vladi do 15. oktobra

Dijalog o tehničkoj vladi do 15. oktobra

Podgorica, (MINA) – Dijalog o tehničkoj vladi, kao najboljem modelu implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, trebalo bi otvoriti najkasnije do 15. oktobra i konstituisati je istovremeno sa glasanjem o izbornom zakonodavstvu, dogovoreno je danas na sastanku dijela opozicionih partija.

Sastanku, koji je inicirala predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, prisustvovali su Danilo Šaranović, kao član Odbora za izbornu reformu iz Demokratske Crne Gore, lideri Demosa i Građanskog pokreta URA, Miodrag Lekić i Dritan Abazović, kao i poslanik i član Odbora Neđeljko Rudović.

Na sastanak nije došao lider Demokrata Aleksa Bečić i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Opozicione partije i poslanički klubovi koji su posvećeni dijalogu za obezbjeđivanje fer uslova za održavanje izbora na sastanku usaglasili su da će, tokom dijaloga o izbornih reformi, svoje političke stavove temeljiti na obavezi zalaganja za dosljednu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

U zajedničkoj izjavi su naveli da će im smjernica biti i obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu.

“Temeljna analiza i usaglašavanje predloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru, kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora”, piše u izjavi.

Učesnici sastanka usaglasili su se oko neophodost potpune depolitizacije institucija značajnih za slobodan izborni proces, posebno Agencija za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u tim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti.

Zaključili su da bi trebaloi definisati termin održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora, koji bi u svim opštinama bili održani u jednom danu.

“Redovna koordinacija i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilnog sektora i akadamske zajednice u poredlaganju konkretnih zakonskih i drugih rješenja značajnih za uspostavljanje demokratskog ambijenta za slobodne izbore”, navodi se kao poslednja smjernica u zajedničkoj izjavi.

Najčitanije