fbpx
NaslovnicaCrna GoraDarmanović: Integracija u EU prioritet

Darmanović: Integracija u EU prioritet

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je članstvom u NATO-u trajno riješila pitanje svoje bezbjednosti, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović, ističući da je prioritet sada integracija u Evropsku uniju (EU).

Darmanović je ocijenio da je Crna Gora u posljednje tri godine Crna Gora je napravila značajne prodore u oblasti vanjske politike.

On je, u izjavi objavljenoj na facebook nalogu Vlade, kazao da je prije nešto više od dvije godine ostvaren glavni spoljnopolitički cilj – članstvo u NATO.

„Učlanjenjem u najjaču vojno-političku Alijansu trajno smo riješili pitanje svoje bezbjednosti, teritorijalnog integriteta naših granica, ali i mnoge druge benefite koje pruža članstvo u NATO-o. Povećali smo infesticije iz NATO zemalja, osigurali vazdušni prostor i značajno iskoračili u modernizaciji Vojske”, naveo je Darmanović.

Prema njegovim riječima, današnji glavni vanjskopolitički cilj je učlanjenje u EU.

„Vjerujemo da politika proširenja nema alternativu, ni za EU, bez obzira na neka usporavanja, a pogotovo ne za Zapadni Balkan“, istakao je Darmanović.

Crna Gora je, kako je naveo, investirala mnogo u regionalnu saradnju, jer se zna da je saradnja sa susjedima jedana od prioriteta crnogorske vanjske politike.

Darmanović je podsjetio da je Crna Gora članica 30 inicijativa, od čega je u šest presjedavala ili će predsjedavati u narednoj godini.

„Uradili smo mnogo u i promociji naše zemlje i vanjske politike, tako da možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima. Naravno, uvijek može i bolje, a to bolje ćemo nastojati da ostvarimo i u narednoj godini”, zaključio je Darmanović.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...