fbpx
NaslovnicaCrna GoraDarmanović: Vjerujemo da Srbija neće u Ambasadi štititi bjegunca

Darmanović: Vjerujemo da Srbija neće u Ambasadi štititi bjegunca

Brisel, (MINA) – Crna Gora vjeruje da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti bjegunca od pravde, saopštio je danas crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović.

On je u Briselu, na pitanje da prokomentariše pisanje pojedinih portala da je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac povukao saglasnost da policija uđe u Ambasadu i uhapsi Branku Milić nakon direktive srpskog Ministarstva inostranih poslova, kazao da mu nije poznato tako nešto.

„Mi čekamo odgovor na taj slučaj. Vjerujemo da Srbija neće odlučiti da u svojoj ambasadi štiti bjegunca od pravde i nadamo se da će se stvari riješiti u skladu sa dobrim odnosima dvije zemlje“, rekao je Darmanović koji je učestvovao na ministarskom sastanku NATO-a u Briselu.

Na pitanje beogradski medija, kako poslije poslednjih događaja vidi odnose između Srbije i Crne Gore, Darmanović je kazao da su može reći da su odnosu dobri.

„U politici se pojavljuju razne debate i rasprave i ponekad predstavljaju izazove. Međutim naša ekonomska saradnja, politička i u evropskim integracijama robna razmjena ubjedljivo govore u prilog da su odnosi dvije zemlje dobri“, rekao je Darmanović.

On je kazao da postoje određena pitanja, kao što je slučaj za sudski proces na koji se čeka odgovor Srbije i da to pitanje nije beznačajno jer se tiče vladavine prava i odnosa zemalja prema vladavini prava.

„Ali stvari rješavamo na način koji je u interesu svih, vjerujemo da dobre odnose zemlja u regionu pojedine rasprave neće dovesti u pitanje. Imamo zajedničke ciljeve. U ponedjeljak otvaramo ova poglavlja i mi i Srbija i te stvari su važnije”, rekao je Darmanović.

On je ponovio da Crna Gora nikada nije vodila nikakve razgovore o paktovima i koalicijama.

„Mi ne funkcionišeno na taj način. Za nas je dobrusjedstva politila jedan od stubova naša vanjske politike. Ne bi se angažovali ni u kakvim savezima protiv svojih susjeda i prijatelja, Koliko znam i potpredsjednik Vlade Kosova je to demantovao“, kazao je Darmanović.

On je naveo da je ministarskom sastanku NATO na kome se govorilo o Zapadnom Balkanu, prisustvovala šefica diplomatije Evropske unije (EU) Federika Mogerini i da se raspravljalo o temama u vezi sa regionom.

„Donijelo smo značajnu odluku da se usvoji godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu što znači aktivaciju MAP-a. To je dalekosnežna i značajna odluka koja BiH približava i otpočinje put ka evroatlanskim strukturama“, rekao je Darmanović.

On je ocijenio da je to značajno za tu zemlju ali i za stabilnost regiona.

„Mislimo da bi dijalog Srbije i Kosova morao da ide brže i bolje. Želimo da da dijalog bude uspješan jer bi to dopinijelo stabilnosti u regionu“, kazao je Darmanović.

Najčitanije

CEDIS

Djelovi Danilovgrada u nedjelju bez struje

Podgorica, (MINA) – Djelovi Danilovgrada biće u nedjelju više sati bez struje, zbog radova...