fbpx
NaslovnicaCrna GoraDeklaracija članica NATO-a: Zajedno gledati u budućnost

Deklaracija članica NATO-a: Zajedno gledati u budućnost

London, (MINA) – Saveznici država članica NATO-a moraju zajedno gledati u budućnost kako bi Alijansa ostala jaka i sigurna, poručeno je u Deklaraciji koju su donijeli lideri država članica NATO-a.

U dokumentu se ukazuje da NATO garantuje bezbjednost teritorija, kao i bezbjednost milijarde građana, sloboda i vrijednosti.

»Solidarnost, jedinstvo i kohezija su temeljni principi naše Alijanse. Dok zajedno radimo na sprječavanju sukoba i očuvanju mira, NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i suštinski forum za bezbjednosne konsultacije i odluke među saveznicima«, kaže se u Deklaraciji.

Navodi se da su saveznici odlučni da dijele troškove sigurnosti, kao i da povećavaju izdvajanja za odbranu do dva odsto i 20 odsto u nove kapacitete, doprinoseći misijama i operacijama.

»Troškovi za odbranu van Sjedinjenih Američkih Država povećavaju se pet godina za redom, u odbranu se ulaže preko 130 milijardi USD više«, piše u tom dokumentu.

Saveznici, dodaje se, nastavljaju da jačaju individualnu i kolektivnu sposobnost za otpor svim oblicima napada.

»Dobro napredujemo. Moramo i hoćemo više. Radimo na povećanju sigurnosti za sve«, poručuje se u Deklaraciji.

Navodi se da saveznici povećavaju saradnju sa Ujedinjenim nacijama, kao i da je veliki napredak u saradnji između NATO i EU.

»Posvećeni smo NATO politici otvorenih vrata, koja jača Alijansu i donosi sigurnost milionima Evropljana. Sjeverna Makedonija je danas ovdje s nama i uskoro će biti naš najnoviji saveznik«, navodi se u dokumentu.

Poručuje se da je neophodno da saveznici zajedno gledaju u budućnost kako bi ostali sigurni.

»Nastavićemo da povećavamo otpornost naših društava, kao i naše kritične infrastrukture i našu energetsku sigurnost. NATO i saveznici, u okviru svojih nadležnosti, posvećeni su obezbjeđivanju bezbjednosti naših komunikacija«, poručuje se u Deklaraciji.

U Deklaraciji se navodi da se Alijansa suočava sa različitim prijetnjama i izazovima.

»Ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju evroatlantskoj bezbjednosti a terorizam u svim oblicima ostaje trajna prijetnja svima«, kaže se u dokumentu.

U Deklaraciji se ukazuje da je Alijansa danas suočena sa sajber i hibridnim prijetnjama.

»NATO je odbrambeni savez i nije prijetnja nijednoj državi. Prilagođavamo svoje vojne mogućnosti, strategiju i planove širom Alijanse«, piše u Deklaraciji.

Alijansa je, kako se navodi, donijela odluke za poboljšanje spremnosti snaga kako bi odgovorila na svaku prijetnju, u bilo kom trenutku i iz bilo kog pravca da dolazi.

»Čvrsto se držimo u borbi protiv terorizma i zajedno preuzimamo snažnije akcije«, dodaje se u dokumentu.

Navodi se da se povećavaju akcije zaštite na moru i u vazduhu.

»Dalje jačamo našu sposobnost za odvraćanje i odbranu odgovarajućom kombinacijom nuklearnih, konvencionalnih i raketnih odbrambenih sposobnosti. Sve dok nuklearno oružje postoji, NATO će ostati nuklearni savez«, poručuje se u Deklaraciji.

Dodaje se da su saveznici u potpunosti posvećeni očuvanju i jačanju efikasne kontrole naoružanja, uzimajući u obzir preovlađujuće bezbjednosno okruženje.

»Ostajemo otvoreni za dijalog i za konstruktivan odnos sa Rusijom«, poručuje se u Deklaraciji.

Najčitanije