fbpx
NaslovnicaCrna GoraDemokratski kapacitet i snažne institucije garantuju stabilnost

Demokratski kapacitet i snažne institucije garantuju stabilnost

Podgorica, (MINA) – Stabilnost Crne Gore nije ugrožena jer država ima demokratski kapacitet i snažne institucije koje garantuju siguran ambijent za izražavanje slobodne volje građana, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

On je, tokom današnje posjete sjeveru države, odgovarajući na pitanje novinara Radio Televizije Crne Gore kakav je stav Vlade povodom aktuelne situacije izazvane usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti, naglasio da taj pravni akt koji nikome ništa ne uzima omogućava da svetinje ostanu narodu i državi kao trajno kulturno i vjersko dobro.

„Stabilnost Crne Gore nije ugrožena, jer građanska Crna Gora ima demokratski kapacitet i snažne institucije koje garantuju siguran ambijent za izražavanje slobodne volje građana“, rekao je Bogdanović.

On je istakao da, kao i sve ostale vjerske zajednice, i Mitropolija crnogorsko-primorska ima odgovornost prema građanima da vodi dijalog sa državom i doprinosi očuvanju multikonfesionalnog koncepta Crne Gore.

Taj koncept, kako je naveo Bogdanović, upravo se podriva onim što je sve vidljivije u aktuelnom periodu – podmetanjem, lažnim vijestima, zapaljivom retorikom, a sve u cilju stvaranja podjela u Crnoj Gori i pokušaja ugrožavanja pravnog poretka države.

„Jedan zakon koji se tiče naše države i njenih građana tako se želi iskoristiti kao vanjskopolitička tema, a očita je i težnja pojedinih struktura da djelovanju vjerskih organizacija daju jasan nacionalno-politički kontekst“, rekao je Bogdanović.

On je kazao da su crnogorski građani i međunarodni partneri prozreli sve što se skriva iza intenzivne kampanje lažnih vijesti, usmjerene protiv Crne Gore.

„Koordiniraju je ekstremni nacionalistički krugovi u inostranstvu, a sprovode njihove razne agenture u Crnoj Gori. Uostalom, uzevši u obzir nedavnu prošlost, to nije ništa novo – samo je ovog puta znatno izraženije“, naveo je Bogdanović.

On je naglasio da je zajednička svetinja svih Crna Gora.

„Vjerujem da iz tog razloga ima i onih koji treba da razmisle da li se ovih dana svi ponašaju u skladu sa tim“, poručio je Bogdanović.

Najčitanije