fbpx
NaslovnicaCrna GoraDesetorici advokata 1,9 miliona EUR

Desetorici advokata 1,9 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – Advokatima koji su bili angažovani po službenoj dužnosti od 2014. do kraja prošle godine isplaćeno je oko 11 miliona EUR pri čemu je 1,9 miliona isplaćeno desetorici advokata, pokazuju podaci Sudskog savjeta.

Prema spiskovima koji su dostavljeni Danu, najviše novca u proteklih pet godina isplaćeno je advokatu Dragoljubu Đukanoviću i to 329,47 hiljada EUR.

Drugi na spisku je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović, kojem je, prema podacima Sudskog savjeta, za pet godina isplaćeno 272,8 hiljada EUR, pri čemu je najveći iznos koji je dobio iznosio 78,4 hiljade, a isplaćen mu je 2014. godine.

Slijedi advokat Dušan Lukšić, kojem je iz državne kase isplaćeno skoro 257,5 hiljada EUR, a dok je Draganu Mitriću za pet godina isplaćeno 229 hiljada, a Miodragu Bojaniću 191 hiljada EUR.

Prema evidenciji Sudskog savjeta, advokat Branko Anđelić je za istu namjenu iz državne kas dobio 163 hiljade EUR, Goran Pantović 137,2, Drago Konatar 108,1, Danilo Mićović 102 i Slobodan Novaković 95,9 hiljada EUR.

Begović je u izjavi za Dan kazao da su neistiniti navodi Sudskog savjeta i da će zbog toga tražiti odgovornost onik kiji su iznijeli takve podatke.

On je pojasnio da je imao službene odbrane 2015. i 2016. godine kada je važilo pravilo da okrivljeni sam bira branioca po tom osnovu.

“Neki predmeti iz tog perioda su potrajali i nakon što je ova mogućnost ukinuta tako da se ne radi o zloupotrebi”, rekao je Begović i dodao da su iz Sudskog savjeta pripisali advokatima i cifre koje su isplaćivane u vidu sudskih troškova njihovim klijentima koji su oslobođeni krivice.

Najčitanije