fbpx
NaslovnicaCrna GoraDF će pozvati ostale opozicione partije na proteste

DF će pozvati ostale opozicione partije na proteste

Podgorica, (MINA) – Demokratski front (DF) pozvao je danas predsjednika Mila Đukanovića da ne potpiše Zakon o slobodi vjeroispovijesti i najavio da će pozvati druge opiozicione kolege na proteste kako bi izvršili pritisak da zakon bude vraćen u Skupštinu.

Jedan lider DF-a Andrija Mandić kazao je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne može biti zakon dok ga ne proglasi predsjednik Crne Gore.

„Pozivamo Đukanovića da ukazom ne proglasi zakon već da ga vrati u Skupštinu kako bi bili otklonjeni nedostaci i izglasan drugi“, kazao je Mandić na konferenciji za novinare.

On rekao da je na vjerujućim ljudima da izvrše snažan pritisak na vlast kako bi taj zakon bio vraćen u parlament.

Mandić je najavio da će njihovi predsjednici opštinskih odbora pozvati ostale kolege iz opozicije da se dogovore i organizuju proteste u svim crnogorskim opštinama.

„Svi koji vjeruju u boga i pripadaju pravoslavnoj crkvi treba da izađu na ulice, a za organizaciju je prvenstveno zadužena naša Srpska pravoslavna crkva i mi koji želimo da se taj zakon mijenja ovdje u Skupštini da izvršimo pritisak i da u zakon bude ugrađeno ono što je tražila crkva ”, kazao je Mandić.

On je kazao da nije pošteno, ni korektno, ni ljudski da u Crnoj Gori vjernici katoličke vjeroispovijesti i prapadnici Islamske i Jevrejske zajednice imaju riješeno pitanje, a da jedino najbrojnija pravoslavna zajednice bude opljačkana.

„Ovo je najvažnije pitanje za pravoslavnu zajednicu i za DF, i da nezavisno od toga kolike treba da budu žrtve, ovo dovedemo do kraja”, kazao je Mandić.

On je ocijenio da se vlastima žurilo da usvoje zakon jer su znali da bi dva dana rasprave izvela mnoge ljude na ulicu koji ne bi dozvolili da se provuče ono što je protiv građana.

„Tražimo da se zakon ne proglasi i vrati u parlament i upodobi sa predlozima crkve. Može u Crnoj Gori da se raspiše referendum i da se ljudi odrede u odnosu na ovo pitanja“, kazao je Mandić.

Funkcioner DF-a Milan Knežević rekao je da se u istoriji parlamentarizama nije dogodilo da je čitav klub uhapšen, protivno Ustavu i zakonu, bez skidanja uminiteta.

On je kazao da je DF dobio informaciju da će se Đukanović pojaviti na Badnji dan pred Cetinjskim manastirom i da će željeti da naloži badnjak, ali da bi mu to trebalo zabraniti.

Knežević je objasnio da se u noći kada se raspravljalo o predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, u kuloarima Skupštine moglo čuti da će Đukanović doći na Cetinje da naloži badnjak

“Očekujem od mitropolita Amfilohija da ne dozvoli da Đukanović ispred Cetinjskog manastira naloži badnjak i da prokune njega i njegovo potomstvo.
Nema nijednog razloga da naš vladika to ne učini”, rekao je Knežević.

On je kazao da u DF-u očekuju da narednih dana dobiju odgovor od kolega iz opozicije i da zajedno djeluju dok se zakon ne povuče.

Poslanik Milun Zogović rekao je da “kad nepravda postane zakon, onda otpor postaje dužnost”.

Najčitanije